De ontwikkeling van een duurzaam en economisch verantwoord leliebollenspoelproces

De ontwikkeling van een duurzaam en economisch verantwoord leliebollenspoelproces

Op naar een gesloten kringloop water en grond

- DIT PROJECT IS AFGEROND - In de bollenteeltsector wordt veel water gebruikt, bijvoorbeeld voor het schoonspoelen van de bollen. Het restwater bevat daarna gewasbeschermingsmiddelen en dat mag vanaf 2018 niet meer worden geloosd. Hier moet dus een alternatieve aanpak of oplossing voor komen.

Bij het oogsten van (lelie)bollen wordt de aanhangende grond meegenomen om beschadiging van de bol te voorkomen. Vervolgens wordt de bol schoongespoeld van zand en eventuele virussen. Het restwater zit dan vervolgens vol milieubelastende stoffen. In Overijssel wordt op grote schaal bollen geteeld, een alternatieve aanpak heeft hier dus veel impact op het milieu.

Aanpak

Bij 10 boeren wordt het proces in kaart gebracht en verkennen we nieuwe mogelijkheden en machines. Door de nieuwe technieken wordt spoelwater en grond hergebruikt binnen een gesloten systeem. Het project moet leiden tot praktijkklare apparatuur die ingezet kan worden bij lelie- en bollentelers. Voordelen daarvan zijn dat het grondwater alleen wordt gebruikt om het proces op te starten en verdamping op te vangen. De grond die in het spoelwater terecht komt wordt op de herkomst percelen teruggebracht. Zo gaan we gezamenlijk op een duurzame en milieubewuste manier met water om.

De ontwikkeling van een duurzaam en economisch verantwoord leliebollenspoelproces
Contactpersoon:
Sector:
Bloembollen
Bodemsoort:
Zand
Waterschapsgebied:
Waterschap Vechtstromen
Looptijd:
1 nov 2016 – 31 okt 2018
Provincie:
Drenthe, Overijssel
Initiatief van:
Bollentelers
Betrokken partijen:
Waterschap

Projectkaart

Back to top