Bodem APK Veenkoloniën van start!

Naar een betere bodem, van denken naar doen
Geïnteresseerde akkerbouwers en veehouders in de Veenkoloniën (zowel het Drentse als het Groninger deel) kunnen zich aanmelden voor Bodem APK Veenkoloniën. Deelnemers aan Bodem APK (Analyse, Planvorming en Kwaliteitsverbetering) krijgen aan de hand van een bodem- en waterplan meer inzicht in de bodem op hun bedrijf en inzicht in de maatregelen om de bodem te verbeteren! De afgelopen jaren was er een pilotproject met 30 deelnemers, nu is er ruimte voor meer deelnemers.
 
Wat kunnen deelnemers verwachten?
Deelnemers gaan vooral zelf aan de slag met de kwaliteitsverbetering van de bodem! Ze leren de bodem te beoordelen én ervaren daarnaast wat het effect van de maatregelen is!
Na aanmelding volgt:

  • een (telefonisch) intakegesprek;
  • bodemmonstername op 2 percelen op het bedrijf;
  • een individueel bedrijfsbezoek waarbij samen met een adviseur een Bodem APK op maat wordt opgesteld.  

Er worden voor elke groep (bestaande uit circa 15 deelnemers) 2 groepsbijeenkomsten en eventueel 2 themabijeenkomsten georganiseerd en deelnemers ontvangen uitnodigingen voor demonstratiebijeenkomsten, ‘gluren bij de burendagen’ en een jaarlijkse grootschalige bodembijeenkomst.
 
Wat kost het?
Deelname kost € 400,- (totale kosten voor de gehele projectperiode). U krijgt begeleiding tijdens het APK-proces. En u maakt deel uit van een regiogroep met ca. 15 collega-boeren en levert in de groep een actieve bijdrage. Binnen elke groep is er 1 bodempilotbedrijf waar een praktisch experiment wordt uitgevoerd dat de groep heeft aangedragen. Daarnaast zijn er meerdere demodagen en jaarlijks een grotere bodembijeenkomst. Het project duurt bijna drie jaar. De noodzakelijke bodemanalyses worden vanuit het project betaald. 
 
Meedoen? Stuur een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer naar: info@projectenltonoord.nl o.v.v. Bodem APK Veenkoloniën of bel met 088 – 888 66 77.
 
In Bodem APK Veenkoloniën werken de volgende partijen samen: CLM, Innovatiecentrum Veenkoloniën, Wageningen UR en LTO Noord. Bodem APK Veenkoloniën wordt financieel mogelijk gemaakt door: innovatiecentrum Veenkoloniën, Provincie Drenthe en het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling, Europa investeert in zijn platteland.
 

Back to top