Brabant wil alle mest gaan verwerken

Provincie Noord-Brabant werkt aan een nieuw mestbeleid. Uitgangspunt is dat alle mest verwerkt gaat worden. Drijfmest mag niet meer onbewerkt worden opgeslagen. Tegelijk wil de provincie een rem zetten op de groei van de veestapel. Dit najaar moet het beleid uitgewerkt zijn en voorgelegd worden aan de Brabantse Staten ter goedkeuring.

Stalsystemen op de schop
Brabant wil dat alle mest bewerkt gaat worden op het boerenerf, waarna het verwerkt en verwaard wordt bij gespecialiseerde bedrijven gevestigd op industrieterreinen. Dit betekent dat stalsystemen op de schop gaan en moeten worden aangepast. Brabant verwacht dat boeren af kunnen met goedkopere stalsystemen en een nieuw verdienmodel voor de bewerkte mest kunnen creëren.

Veestapel mag niet groeien of krimpen
Voorwaarde voor deze verruiming van de mestverwerkingsmogelijkheden is wel dat de veestapel niet mag groeien, dan wel krimpen. Om dit te bereiken wil Brabant stoppende bedrijven koppelen aan blijvers. Brabant onderzoekt of het varkensrechten bij overdracht kan afromen. Ook wordt gekeken naar een 'inruilregeling' voor staloppervlakte: staldering. Deze constructie moet tegelijk een oplossing bieden voor leegstaand agrarisch vastgoed en verrommeling van het landschap.

Draagvlak creëren voor nieuw mestbeleid
De provincie Noord-Brabant heeft met gemeenten, landbouworganisatie ZLTO, burgerinitiatieven en natuurorganisaties in 4 Brabantse regio's het afgelopen halfjaar gepraat over een nieuw mestbeleid. Doel is om draagvlak te krijgen.
Brabant neemt sinds november 2015 geen nieuwe vergunningsaanvragen voor mestverwerkingsprojecten in behandeling. De bouwstop voor mestverwerkingsinstallaties geldt tot het nieuwe provinciaal mestbeleid van kracht is. De uitbreiding van de mestverwerking op het eigen boerenerf is nog wel mogelijk.

Back to top