Congres over druppelirrigatie in Noord-Nederland

Foto: Nieuwe Oogst

Druppelirrigatie ('drip') is een irrigatiemethode, waarbij water bij de planten wordt gedruppeld door een stelsel van leidingen, slangetjes en druppelaars. In kassen wordt het al lang gebruikt, maar in het open veld is er nog niet zo veel ervaring mee. Sinds 2014 is er in een project ervaring opgedaan met druppelirrigatie in zetmeel-, consumptie- en pootaardappelen, uien en lelies. Dinsdag werden de resultaten tijdens een symposium in Groningen gepresenteerd.

Zoektocht

Binnen het project is dit jaar ervaring opgedaan met bemesting, gewasbescherming en biostimulatoren. 'We hebben een start gemaakt in de zoektocht naar optimalisatie', zeg Sigrid Arends van Delphy. 'Het is een begin van een nieuwe toepassing en biedt kansen om druppelirrigatie rendabel te krijgen.'
 
Met druppelirrigatie is op water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te besparen. Naar verwachting geeft dat minder uitspoeling. Onderzoek naar drainwater moet dat duidelijk maken, want waterschappen willen graag cijfers zien. Onderzoek naar residuen in oppervlaktewater is echter duur.

Meer informatie

Lees meer over druppelirrigatie
Lees meer over het congres op de website van Nieuwe Oogst

Download de presentaties van het congres

Back to top