Drie artikelen over stikstof- en nutriëntenmanagement voor een betere bodem

Recentelijk zijn er drie wetenschappelijke artikelen verschenen vanuit het beter bodembeheer- onderzoeksprogramma waarin stikstof en bodemkwaliteit centraal staan.

Bemestende waarde van gras-klaver en stalmest
Twee artikelen over een lange-termijnproef naar de bemestende waarde van respectievelijk een gras-klaverfase en stalmest in een vierjarige bouwlandrotatie op zand. In de proef werd gras-klaver al dan niet geteeld in de plaats van snijmaïs, als vierde gewas na aardappel, wintertarwe, en zomergerst.
Resultaten van dit onderzoek laten zien dat grote (ca 70%-90%) besparingen op kunstmest-stikstof haalbaar zijn op rotatie-niveau wanneer snijmaïs wordt vervangen door gras-klaver. Opbrengsten in de akkerbouwfase blijven dan gelijk. In de voedergewas-fase is de droge stofopbrengst dan wel wat lager (gras-klaver ten opzichte van snijmaïs), maar de eiwitopbrengst juist veel hoger. De bemestende waarde van stalmest leek vooral te berusten op fosfaat en/of kali, en was in de rotatie met gras-klaver veel hoger dan in de rotatie met snijmaïs.
De artikelen zijn verschenen in Soil Use and Management:
• Apparent nitrogen fertilizer replacement value of grass–clover leys and of farmyard manure in an arable rotation. Part I: grass–clover leys.
• Apparent nitrogen fertilizer replacement value of grass–clover leys and of farmyard manure in an arable rotation. Part II: farmyard manure.

Effecten van diverse organische meststoffen op microbiologie en stikstofhuishouding
In een potproef werden organische producten van uiteenlopende samenstelling (C/N verhouding, afbreekbaarheid) toegevoegd aan grond in combinatie met 15N-gelabelde kunstmest. Organische producten hadden uiteenlopende effecten op stikstofhuishouding (benutting door het gewas, immobilisatie, mineralisatie, en verliezen) en microbiële activiteit, biomassa en schimmel/bacterie verhouding.
Organische producten verhoogden de microbiële biomassa, activiteit en schimmel/bacterie verhouding en leverden verschillende gemeenschappen op. Een hogere activiteit was geassocieerd met hogere stikstofmineralisatie, gewasgroei en 15N opname door het gewas, terwijl 15N immobilisatie vooral met de samenstelling van de gemeenschap geassocieerd was. Bij re-mineralisatie van eerder vastgelegde stikstof leken grote N verliezen op te treden, vooral bij organische producten met hoge C/N verhouding. De studie leverde inzichten die gebruikt kunnen worden bij het zoeken naar bemestingsstrategieën met meerdere doelen (gewasproductie, N-efficiëntie, bodembiodiversiteit) voor een duurzame landbouw.
Dit artikel is verschenen in Applied Soil Ecology:
• Plant biomass, soil microbial community structure and nitrogen cycling under different organic amendment regimes; a 15N tracer-based approach.

Back to top