Groen en blauw gaan heel goed samen

Betrokkenen bij de pilot Watergebiedsplan

Onder de naam Pilot watergebiedsplan is de afgelopen 2 jaar rond Oosterwolde samengewerkt om de opgaven van landbouw, water en natuur te realiseren. De Agrarische Belangenbehartigings Organisatie (ABO) Ooststellingwerf, Wetterskip Fryslân, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en gebiedscollectief ELAN hebben inhoud gegeven aan dit gebiedsproces . Het bleek het begin van een goede samenwerking en een mooie combinatie van theoretisch kennis en praktijkervaring.

 
De pilot is geboren uit weerstand tegen het watergebiedsplan Appelscha. In dit watergebiedsplan beschrijft het waterschap de plannen voor het gebied. De landbouw, in dit geval de bestuursleden van de ABO, heeft dit plan  naar de prullenbak verwezen en aangegeven samen een plan te willen maken. De handschoen is opgepakt en de Pilot watergebiedsplan was een feit.
 
Veel bereikt
De Harken, het Groot Diep en de Boven Tjonger zijn de deelgebieden waar is samengewerkt. De samenwerking is goed bevallen. Alhoewel de resultaten van de pilot in de deelgebieden van elkaar verschillen, is er veel bereikt. In het deelgebied de Harken is het meeste bereikt. Hier komt het tot een uitvoeringsplan, het systeem wordt klimaatbestendig gemaakt, er komt een waterberging op hectares van zowel een melkveehouder als van Staatsbosbeheer en er is een hekkelapp gelanceerd. In het Groot Diep is een kleinschalige kavelruil geweest, waarbij een viertal melkveehouders betrokken waren. Het groepsproces is in het Groot Diep niet verder gegaan, omdat de belangen van de landbouw en het waterschap niet verenigbaar bleken te zijn. In de Boven Tjonger is een werkgroep met grondeigenaren zelf aan de slag gegaan om via een kavelruil de opgaven van het waterschap in te passen in hun gebied.
 
Erfafspoeling
Voor alle deelgebieden geldt dat een groot aantal melkveehouders zelf enthousiast werden om met de erfafspoeling op het eigen bedrijf aan de slag te gaan. Deze melkveehouders staan aan de basis van het grote project voor 1800 deelnemers in Friesland: 'Schoon erf, schoon water'. Samen met de afdeling Handhaving van Wetterskip Fryslân hebben de melkveehouders een manier bedacht om de erfafspoeling op het eigen bedrijf praktisch te verminderen.
 
Voor meer informatie kunt u terecht op www.pilotwatergebiedsplan.nl  of een mail sturen via info@pilotwatergebiedsplan.nl 

Back to top