Kringloopboer Midden-Delfland gaat vooruit

Melkveehouders in Midden-Delfland hebben de afgelopen acht jaar door de kringlooplandbouwmethode zowel vooruitgang geboekt in milieubelasting als in melkproductie.

De deelnemende dertig melkveehouders zijn in de loop van de tijd meer melk gaan produceren, terwijl hun gemiddelde stikstofoverschot en fosfaatoverschot per hectare fors is gedaald. Dat blijkt uit de resultaten van acht jaar kringlooplandbouw in Midden-Delfland, die vrijdag in Rotterdam zijn gepresenteerd. De melkveehouders hebben vanaf 2008 ingezet op kringlooplandbouw als speerpunt, met bijdragen van de gemeente en het IODS-budget.

Benutting
De cijfers laten zien dat de melkproductie van de bedrijven is gestegen, terwijl de benutting van mineralen fors is toegenomen. Dat komt door een beter uitgebalanceerd rantsoen voor de koe en door een steeds beter functionerende bodem. De melkveehouders ontrekken meer fosfaat aan de bodem dan zij er via bemesting opbrengen. Bij stikstof scoren de Delflandse boeren aanmerkelijk beter dan het landelijk gemiddelde, wat goed nieuws is voor de lokale waterkwaliteit.

Fosfaatoverschot
Het stikstofoverschot daalde van 2008 naar 2015 van 170 naar 128 kilo per hectare. Het fosfaatoverschot ging van 17 naar -4. Ook de ammoniakemissie ging omlaag.

Back to top