Project Afspoeling Beperken wil meer infiltratie water in bodem

Er moet meer water in de grond zakken bij hevige buien. Dat voorkomt afspoelen van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater. Tijdens de open dag van de Rusthoeve, deze woensdag, wil het project 'Afspoeling beperken' dit onder de aandacht brengen. Het project ziet afvoeren van overtollig water naar de sloot via preventief gegraven greppels alleen als een noodmaatregel en wil de infiltratiecapaciteit van de bodem meer gebruiken.
Meerdere factoren zorgen ervoor dat het regenwater vaker afspoelt naar de sloot. In de eerste plaats de klimaatverandering, waardoor vaker hevige neerslag valt. Het aantal dagen met neerslag van meer dan 50 millimeter neemt toe. Tegelijk vermindert de infiltratiecapaciteit van de bodem; de bodem kan minder water opnemen. Dat komt onder andere door de grotere belasting van de bodem met zware machines. De infiltratiecapaciteit vraagt meer aandacht, constateren de initiatiefnemers van het Zeeuwse project ‘Afspoeling beperken’, ZLTO, ZAJK, waterschap Scheldestromen, provincie Zeeland en ZMf. Zij werken samen in de stichting Mineralen en Middelen Meester.
De samenwerkende partijen willen stimuleren dat op de langere termijn de bodem zelf in staat is om meer neerslag te verwerken. Uit recent onderzoek blijkt dat de overschrijding van de normen in het slootwater vooral komt door de snelle afspoeling tijdens neerslagpieken.
Op de Rusthoeve demonstreren de samenwerkende partijen welke praktische oplossingen er zijn om die afspoeling te verminderen. In heuvelachtige gebieden, zoals Limburg, is veel ervaring met maatregelen die het afspoelen van regenwater verminderen. De Zeeuwse aanpak focust op vegetatieve bufferstroken, bodembeheer en teeltmaatregelen. De vegetatieve bufferstrook is een akkerrand met een infiltratiegreppel ernaast. Doordat de akkerrand in ongestoorde grond groeit, kan deze meer water opnemen. In de infiltratiegreppel, die parallel aan de sloot loopt, kan het water langzaam wegzakken in de grond.

Drempeltjes
Volgens projectleider Nelis van der Bok van Delphy valt onder bodembeheer de aanleg van drempeltjes tussen de aardappelruggen met een drempelmachine. Het frezen met een extra, diepere tand onder de ruggen is een effectieve teeltmaatregel waardoor overtollig water sneller in de bodem zakt. Tijdens de open dag van CZAV en Rusthoeve is een proefveld te zien waar de drempeltjes zijn aangebracht tussen de aardappelruggen. Het Themaplein Bodem ligt naast het erf van de Rusthoeve.
Ook tijdens de Uiendag op de Rusthoeve op 25 augustus is er informatie en zijn er demonstaties met perceelafspoeling.

Back to top