Schoon Water Zeeland op volle kracht

Schoon Water Zeeland is al een tijdje bezig. Vanaf 2015 werken agrariërs en loonwerkers samen om minder gewasbeschermingsmiddelen te laten afspoelen naar het oppervlaktewater. Inmiddels is het aantal deelnemende boeren en tuinders opgelopen tot zo’n 450. Hoe kun je goed omgaan met gewasbeschermingsmiddelen en biociden? In studiegroepen komen de deelnemers samen om ervaringen en kennis te delen. Het liefst zo praktisch mogelijk. Er zijn al bijna 70 bijeenkomsten geweest. ‘We moeten echt de handen uit de mouwen steken om te zorgen dat we voldoende keuze houden in gewasbeschermingsmiddelen,’ zegt akkerbouwer Hendrik Jan ten Cate uit Tholen.

Bezem door de kast

Een van de acties in het project is Bezem door de Middelenkast. Bart Bardoel: ‘Agrariërs hebben soms gewasbeschermingsmiddelen opgeslagen die misschien niet meer toegelaten zijn, of waarvoor betere alternatieven zijn. Het toelatingsbeleid is complex, dus soms is het niet duidelijk of een middel nog voorhanden mag zijn. Maar wat moet je er dan mee? Bij deze actie hebben bijna 400 boeren, die zich daarvoor aangemeld hebben, bezoek gekregen van een adviseur van CLM/Delphy om samen eens door de kast te gaan’.  In de video onderaan deze pagina kun je zien hoe dat ging.

Een andere mijlpaal is de investeringsbijdrage - dertien bedrijven hebben een bijdrage voor een innovatie ontvangen.

Nieuwe acties

Voor dit jaar staan er ook weer allerlei acties op het programma. Zo is er in De Schoon Water Wedstrijd met loonwerkers, op 10 juli 2018 bij de Rusthoeve.

Meer informatie over het project Schoon Water Zeeland en de start van het project

 

Back to top