Van Dam pleit voor Gemeenschappelijk Landbouw- én Voedselbeleid

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie moet na 2020 worden omgevormd tot een Gemeenschappelijk Landbouw- én Voedselbeleid. Op de informele raad van Europese landbouwministers op 30 en 31 mei 2016 wil staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken de discussie aangaan over de directe inkomenssteun voor boeren. Hij bepleit daarbij een verschuiving naar het realiseren van maatschappelijke opgaven, innovatie en een verbreding van de vergroening naar bijvoorbeeld klimaatdoelen.

Grote rol voor innovatie
Dat staat in een brief die staatssecretaris Van Dam naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens Van Dam is de verschuiving noodzakelijk met het oog op de groeiende wereldpopulatie, de klimaatverandering en de uitputting van hulpbronnen. Van Dam: “Er moet een voedselsysteem komen dat eerlijker is voor de boer, transparanter voor de consument en natuurlijker voor de overbelaste aarde die een groeiende wereldbevolking van voedsel moet voorzien. Hier is een grote rol weggelegd voor innovatie. Zo zijn nieuwe en efficiënte irrigatietechnieken zowel beter voor het milieu als kostenbesparend voor de boer. Een dergelijk voedselbeleid kan de concurrentiekracht van de landbouw in Europa vergroten.”

Toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2020
Tijdens de informele landbouwraad in Eindhoven en Amsterdam zullen de Europese landbouwministers voor de eerste keer spreken over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2020. Als basis voor de discussie tussen de ministers heeft Van Dam een paper opgesteld waarin hij aangeeft dat boeren in de toekomst vooral subsidies zouden moeten krijgen die gekoppeld zijn aan het realiseren van maatschappelijke opgaven, zoals duurzaamheid, innovatie, gezondheid, klimaatbescherming en natuurbeheer. Verder wil Van Dam het gesprek aangaan over de marktoriëntatie van de landbouwsector en de rol van het landbouwbeleid in de opvang van crises in de landbouw.

Expo Food to be
De informele Landbouwraad begint in de regio Eindhoven en eindigt in Amsterdam. In Eindhoven zullen de landbouwministers onder andere de expositie “Food to be” bezoeken. Dit is een expositie over de toekomst van ons voedsel die een grote nadruk legt op innovatie.

Back to top