Water wordt speerpunt binnen project Koeien & Kansen

Het project Koeien & Kansen besteedt al jaren aandacht aan het thema mineralenefficiëntie. Dit gebeurde onder andere in het kader van het verbeteren van de grondwaterkwaliteit. Vanaf 2015 speelt het onderwerp Water een grotere rol binnen het project. Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BedrijfsWaterWijzer. Dit is een handige tool om kansen op het gebied van water en waterbeheer op en rondom het melkveebedrijf in beeld te brengen.

Het project Koeien & Kansen is bezig met het ontwikkelen van een BedrijfsWaterWijzer. Hiermee wordt de waterprestatie op de onderdelen erf, droogte, wateroverlast, uitspoeling naar het grondwater, afspoeling naar oppervlakte water, kwaliteit drinkwater voor vee en slootbeheer zichtbaar en kunnen de noodzakelijke verbeteringen in kaart gebracht worden. Door deze benadering krijgen melkveehouders en waterambtenaren inzicht in het functioneren van het bedrijf met betrekking tot water en de mogelijkheden om waterdoelen te halen. Dit biedt aanknopingspunten voor kosteneffectieve maatregelen en verbetering van bedrijfstechnische en – economische prestaties.

Het streven is dat een melkveehouder voor bovenwettelijke maatschappelijke inspanningen ten aanzien van water beloond wordt. Dit kan in de vorm van lagere lasten, maar ook in de vorm van minder stringente wettelijke verplichtingen of verruiming van vergunningen. In Noord Brabant biedt het waterschap Aa en Maas nu bijvoorbeeld al een verruiming van de beregeningsvergunning aan op voorwaarde van een goedgekeurd bedrijfswaterplan.

Back to top