In de Proeftuin Van Pallandtpolder hebben we de afgelopen jaren met succes ruim 10% van de polder ingericht met vaste en meerjarige natuurstroken. Deze natuurinclusieve aanpak heeft de vogelstand in het gebied een aanzienlijke boost gegeven, iets wat ook gecombineerd werd met de aanleg van teelt in stroken van tussen de 30 en 39 meter. Deze stroken creëren niet alleen een hogere gewasdiversiteit, maar dragen ook bij aan een gevarieerder leefgebied voor vogels en andere fauna.
Gepubliceerd op woensdag 21 augustus 2024
Vrijdag 6 september 2024 - 13.00 tot 15.00 uur
Veldexcursie ‘Gangbaar boeren met natuur’ bij Proeftuin Van Pallandtpolder
Locatie: Kruisweg 1, 3241 LN Middelharnis
Programma tijdens de Landelijke Demodag Duurzame Landbouw
Tijdens de middagbijeenkomst “Gangbaar boeren met de natuur” willen we samen met experts van SOVON, het Louis Bolk Instituut (LBI), Wageningen University & Research (WUR) en de lokale natuurvereniging (NLGO) boeren praktische tips geven om zelf een natuurlijke inrichting te realiseren die aansluit bij hun bouwplan en de specifieke regionale kenmerken. Dit biedt een unieke kans om in de praktijk te zien hoe een natuurinclusieve aanpak werkt en welke positieve effecten dit kan hebben op zowel de biodiversiteit als de bedrijfsvoering.
Het programma start plenair, waar wij als boeren onze ervaringen delen over de inrichting van de Pallandtpolder, gevolgd door presentaties van SOVON, WUR en NLGO over de waargenomen ontwikkelingen in de vogelstand. Vervolgens gaan we in groepjes het veld in, waar het afgelopen jaar met behulp van drones en audiomoths de polder is verkend.
Deze praktijkgerichte benadering biedt collega-akkerbouwers hopelijk concrete handvatten om ook op hun eigen bedrijf voor een nuttige natuurlijke inrichting te kiezen. De middag wordt uiteraard afgesloten met een hapje en een drankje om verder na te praten met elkaar.
Meld je aan voor deze bijeenkomst!
Krachten bundelen
Op deze Demodag bundelen demobedrijven van De Groene Vonk en de DAW Demobedrijven hun krachten. In beide projecten zoeken demobedrijven naar manieren om hun bedrijf toekomstbestendig te maken én te houden, en delen zij hun ervaring met collega’s. Zij zetten bijvoorbeeld stappen voor het verbeteren van de bodem door water beter vast te houden, slim te bemesten of het gebruik van gewasbescherming te minimaliseren. Iedere ondernemer is anders, dus elk demobedrijf heeft een eigen verhaal. Zij delen graag hun ervaringen, om zo van elkaar en van jou te leren.