Het klimaat verandert en dat brengt uitdagingen met zich mee, zoals langere periodes van droogte, hevige neerslag en veranderende groeiseizoenen. Deze impact op de agrarische sector vraagt om veerkrachtige oplossingen die niet alleen de landbouw versterken, maar ook bijdragen aan een robuuster ecosysteem. Tijdens de vijfde Werkplaats Netwerk Platteland op 23 mei 2025 is het thema ‘Klimaatverandering als kans voor landbouw & natuur?’. Samen met Stimuland, provincie Zuid-Holland en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) wordt deze Werkplaats georganiseerd.
De agrarische sector beschikt over veel kennis en innovatiekracht om in te spelen op deze veranderingen. Door slimme bodem- en watermaatregelen, innovatieve teeltmethoden en nauwe samenwerking tussen boeren, adviseurs, onderzoekers en beleidsmakers, kunnen we een toekomstbestendige landbouw realiseren. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) biedt kansen en mogelijkheden om op het boerenerf en in een gebied deze transitie te ondersteunen en bij te dragen aan klimaatadaptatie, -mitigatie en biodiversiteit.
Klimaatbestendige landbouw: verkenning, dialoog en praktijk
Tijdens deze Werkplaats verkennen we de impact van klimaatverandering op de landbouw en natuur, en de invloed van landbouw op het klimaat. Daarnaast verbreden wij ons perspectief op een goed en natuurrijk landschap en onderzoeken wat er nodig is om ons aan te passen aan de veranderingen van het klimaat. Er is ruimte voor dialoog met een doorkijkje naar het nieuwe programma van het GLB met nog meer ambities op het gebied van natuur, landbouw en klimaat. We lopen niet te ver op de zaken vooruit en blijven met beide benen op de grond staan. Naast de inhoudelijke werkbanken is er ook dit keer een excursie naar een bedrijf waar je ziet hoe er in de praktijk gewerkt wordt aan klimaatbestendige landbouw.
Aanmelden
Bekijk hier het programma en meld je aan via onderstaande link.