Go-Fresh

Go-Fresh

Grotere zoetwatervoorraden

- DIT PROJECT IS AFGEROND - Zoet water is van vitaal belang voor de Zeeuwse land- en tuinbouw. In de toekomst wordt dat door klimaatverandering en zeespiegelstijging nog belangrijker. In dit onderzoeks- en demonstratieproject hebben onderzoekers daarom drie verschillende manieren getest om verzilting tegen te gaan.

Met de Freshmaker op Zuid-Beveland, het Kreekrug Infiltratie Systeem op Walcheren en Drains2Buffer op Schouwen-Duiveland heeft een aantal onderzoeksinstituten getest hoe je de voorraad zoet water kunt vergroten. Zij hebben daarbij gekeken naar veelvoorkomende situaties in Zeeland. De omliggende boeren en tuinders zijn bij het project betrokken om te zien hoe deze manieren voor zoetwaterberging rendabel gemaakt kunnen worden.

Onvoldoende zoetwater

Bij de Freshmaker gaat het om injectie van zoet water en tegelijkertijd onttrekken van zout water in de ondergrond. Bij het Kreekrug Infiltratie Systeem gaat het om verhoging van de grondwaterstand door de infiltratie van zoet oppervlaktewater en peilgestuurde drainage. Deze twee proeven hebben plaatsgevonden op kreekruggen waar het zoet water vrij diep zit. In een lager gelegen gebied met zoete kwel is Drains2Buffer getest, waarbij slimme diepe drainage de dunne zoetwaterlens beschermt. In beide soorten gebieden is in het groeiseizoen onvoldoende zoet water beschikbaar voor akkerbouw en fruitteelt. Met het vergroten van de zoetwaterlens wordt dit probleem verholpen.

Go-Fresh
Thema:
Verdroging en vernatting
Sector:
Akkerbouw
Bodemsoort:
Klei
Waterschapsgebied:
Waterschap Scheldestromen, Waterschap Brabantse Delta
Looptijd:
2014 - voorjaar 2018
Provincie:
Zeeland
Initiatief van:
Deltares
Betrokken partijen:
KWR, Alterra, ZLTO, Acacia Water, Hogeschool Zeeland, Meeuwse Handelsonderneming, waterschap Scheldestromen, waterschap Brabantse Delta, STOWA, gemeenten Veere, Schouwen-Duiveland, Borsele, Stichting De Waterbuffer.

Uitgelicht

Projectkaart

Back to top