Kringlooplandbouw Achterhoek sturen met sensoren

Kringlooplandbouw Achterhoek sturen met sensoren

Verken samen toepassing sensoren in de landbouw

- DIT PROJECT IS AFGEROND - Op steeds meer plekken worden sensoren gebruikt. Ook in de landbouw kunnen we sensoren gebruiken voor een betere bedrijfsvoering. In de Achterhoek testen we nieuwe sensoren en benodigde netwerkverbindingen. Van de sensordata maken we landbouwadviezen voor de deelnemers.

We onderzoeken eerst welke sensoren er op de markt beschikbaar zijn. Op zeven proeflocaties bij melkveehouders die meedoen aan de Vruchtbare Kringloop Achterhoek plaatsen we de sensoren. Deze sensoren geven informatie over onder andere neerslag, bodemvocht en nutriënten. Onze adviseurs maken met deze informatie landbouwadviezen.

Regionaal advies

Doordat de sensoren op perceelsniveau informatie geven, kunnen we de landbouwadviezen beter afstemmen op de regio. Valt er bijvoorbeeld veel regen in een klein gebied, dan moeten daar andere maatregelen getroffen worden. Voor sensoren zijn goede netwerkverbindingen daarnaast erg belangrijk. Omdat het gsm-netwerk niet overal dekkend is, testen we ook nieuwe energiezuinige netwerktechnieken. De uitgestrekte streek is hiervoor heel geschikt.

Zo onderzoeken we samen hoe we in de toekomst gaan meten. Met de adviezen gemaakt op basis van de sensorgegevens kan ook jij de bedrijfsvoering verbeteren!

Kringlooplandbouw Achterhoek sturen met sensoren
Thema:
Mineralenbenutting, Bedrijfsvoering, Verdroging en vernatting
Sector:
Melkveehouderij
Bodemsoort:
Zand
Waterschapsgebied:
Waterschap Rijn en IJssel
Looptijd:
2017 - 2020
Provincie:
Gelderland
Initiatief van:
LTO Noord, Vitens, Waterschap Rijn en Ijssel
Betrokken partijen:
VKA, Knowledge Transfer Centre De Marke, Leverancier sensoren
Mede mogelijk gemaakt door:
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling:
Europa investeert in zijn platteland.

Uitgelicht

Projectkaart

Back to top