Maatwerk in de grondwaterbeschermingsgebieden

Steeds meer agrariërs werken aan schoon en voldoende zoetwater en aan goed bodembeheer. Agrariërs ontdekken dat ze invloed hebben en willen meer kennis over welke maatregelen effectief zijn voor hun bedrijf. In onze projecten puzzelen we samen met de boer en adviseurs naar wat zowel voor de waterkwaliteit als voor hem goed is.
 
Dit is een verhaal uit het jaarverslag van 2018, lees daarin meer over de gezette stappen. 

Maatwerk in de grondwaterbeschermingsgebieden. 

Door agrariërs intensieve begeleiding te bieden, werkt het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer aan het verbeteren van de (grond)waterkwaliteit in Noord-Brabant. Dat doen we in nauwe samenwerking met Brabant Water en de provincie. Behalve in Noord-Brabant startte het DAW soortgelijke projecten op in kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden in Drenthe, Limburg, Overijssel en Gelderland als onderdeel van het 6e nitraatactieprogramma.

Verbetering grondwaterkwaliteit

Niet overal in Brabant voldoet het ondiepe grondwater aan de normen van de Nitraatrichtlijn. Zeker waar dit water in de toekomst als bron voor drinkwater wordt ingezet is het belangrijk om verbetering van de grondwaterkwaliteit te realiseren. Marijgje Wijers is namens ZLTO betrokken bij het DAW in Noord-Brabant en het 6e nitraatactieprogramma en grondwaterbeschermingsgebieden.

In totaal hoopt zij 183 agrarische ondernemers in Noord-Brabant te motiveren aan de slag te gaan met het verbeteren van de grondwaterkwaliteit. “Niet alleen de koplopers, maar alle agrariërs in het gebied. Daarvoor moeten we maatwerk bieden. Boeren willen weten ‘hoe verbeter ik op míjn grond de waterkwaliteit?.”

Intensieve begeleiding

Iets meer dan 180 agrariërs wonen in de acht kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden van Noord-Brabant. Zij worden tijdens het vier jaar durende project 4 keer per jaar bezocht door Wijers en haar collega’s. “We bespreken welke maatregel de boer neemt om nutriënten efficiënter te benutten. Daarna volgen we de boer bij het nemen van die maatregel. Hoe gaat het, voldoet de uitkomst aan de verwachtingen? We pakken één perceel per keer aan, om een focus te krijgen en hoe klein ook, verschil te zien.”

Door zo langdurig intensieve begeleiding te bieden, hoopt Wijers een verandering te realiseren. “Als goed bodem- en waterbeheer makkelijk was, hadden we het allang gedaan.” De complexiteit zit hem volgens Wijers in het feit dat alles op een boerderij met elkaar samenhangt. “Wat goed is voor de bodem, kan nadelig zijn voor het ruwvoer van je koeien bijvoorbeeld. Wij puzzelen samen met de boer wat zowel voor de waterkwaliteit als voor hem goed is.” Deels door een-op-een gesprekken, maar ook door huiskamergesprekken te organiseren waar adviseurs hun kennis delen.

Samenwerking tussen partijen

In de eerste 4 maanden zijn al meer dan 60 agrariërs benaderd. Vrijwel iedere ondernemer is enthousiast en wil deelnemen. Volgens Wijers is het project krachtig door een persoonlijke benadering, maar ook doordat de boer zelf beslist met welk perceel hij aan de slag wil. “Op welk perceel is met bodemmaatregelen de meeste winst te behalen? Waar worden nutriënten het minst benut? Dat weet de boer het best.”

Ook de grote betrokkenheid van verschillende partners, maakt het project sterk. “Teeltadviseurs, loonwerkers, burgers, en ook Brabant Water, iedereen wordt betrokken. De boer is een onderdeel van een systeem en dat hele systeem moet mee.”

Betrokkenheid Brabant Water en provincie Noord-Brabant

Wijers waardeert de betrokkenheid van Brabant Water en provincie. “Brabant Water wil dat de kwaliteit van het grondwater verbetert, ten behoeve van het drinkwater. Dankzij hun stimulans, niet alleen financieel, weten we verschillende projecten met elkaar te verbinden en zo samen met de boeren het bodem- en waterbeheer te verbeteren in Noord-Brabant.
 

 

 

 

Back to top