Ondergrondse opslag dakwater

Ondergrondse opslag dakwater

Efficiënt waterbeheer in Noord-Brabant

In het zandgebied van Noord-Brabant is de zoetwatervoorziening van groot belang. Jaarrond valt er voldoende neerslag, dus het is de kunst om dit tijdig op te vangen en op de juiste moment en plaatsen te gebruiken. Binnen dit project pakken we dat probleem via opslag van dakwater.

Aanleiding is de toenemende zorg om voldoende zoetwater in droge perioden. Dit wordt steeds belangrijker, niet alleen vanwege de intensivering van het grondgebruik in Brabant, maar ook vanwege klimaatverandering waardoor langere periodes van droogte voorkomen. De opgave bij wateropslag in de ondergrond is om dit te doen zonder negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het grondwater.

Proces en resultaat

Op 5 bedrijven in Brabant wordt schoon dakwater opgevangen. Het gaat om 3 melkveebedrijven en 2 glastuinbouwbedrijven in verschillende delen van de provincie. Het water wordt via een zandfilter gereinigd en vervolgens via beregeningsbuizen geïnfiltreerd in de ondergrond. In de zomerperiode kan dit water weer worden opgepompt ten behoeve van beregening. Ook de monitoring van de effecten is een belangrijk onderdeel van het project. Zo gaan we nu en in de toekomst efficiënt om met regenwater in de regio.

Ondergrondse opslag dakwater
Contactpersoon:
Peter Ramakers
Provincie Noord-Brabant
Thema:
Verdroging en vernatting
Bodemsoort:
Zand
Waterschapsgebied:
Waterschap Brabantse Delta, Waterschap De Dommel, Waterschap Aa en Maas
Looptijd:
voorjaar 2018 - doorlooptijd minimaal 3 jaar
Provincie:
Noord-Brabant
Initiatief van:
Provincie Noord-Brabant
Betrokken partijen:
ZLTO, waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Brabantse Delta, Sefphilipswateradvies

Uitgelicht

Projectkaart

Back to top