Proeftuin Veenweiden

Proeftuin Veenweiden

Reductie van ammoniak, fosfaat en CO2

- DIT PROJECT IS AFGEROND - Ruimte voor agrarisch ondernemerschap op de lange termijn. In een omgeving waar het fijn is om te wonen en te werken. Wie wil dat nou niet? In Proeftuin Veenweiden werden maatregelen ontwikkeld voor minder stikstofbelasting, betere waterkwaliteit en vermindering van bodemdaling. En hebben we gekeken naar mogelijkheden om eiwit dat op het eigen bedrijf wordt geproduceerd, maximaal te benutten.

Concrete, praktijkgerichte en duurzame maatregelen ontwikkelen om de emissie van ammoniak met 25% te beperken. En daarmee bijdragen aan de toekomstkansen voor de melkveehouderij op veen. Dat was in 2016 de prikkel voor 10 pilotboeren om mee te doen aan Proeftuin Veenweiden. Samen met hen is een breed pakket ammoniak-reducerende maatregelen onderzocht én in de praktijk gebracht. Naast de 10 pilotboeren namen nog eens 90 gedreven melkveehouders uit de Westelijke Veenweiden deel aan de Proeftuin. In groepen van 9 á 10 deelnemers vormden zij een netwerk rond een pilotboer. Om vervolgens nauwgezet te volgen wat er op het pilotbedrijf werd gedaan en te onderzoeken hoe zij bepaalde maatregelen op hún bedrijf konden toepassen.

Resultaat

De deelnemers aan de Proeftuin zijn 3 jaar uitgedaagd om nét wat verder te kijken. En als het nodig was een tandje bij te schakelen. PPP-Agro Advies zorgde voor een intensieve begeleiding bij bedrijfsinnovaties, waarbij ook andere partijen uit de keten nauw werden betrokken. Daarmee werd Proeftuin Veenweiden een gezamenlijke expeditie naar inzichten en kennis. Een zoektocht die waardevolle bouwstenen heeft opgeleverd voor de toekomst van de melkveehouderij in de veenweiden!

Proeftuin Veenweiden
Thema:
Mineralenbenutting, Bedrijfsvoering
Sector:
Melkveehouderij
Bodemsoort:
Veen
Waterschapsgebied:
HHRS De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, HHRS Hollands Noorderkwartier, HHRS van Rijnland, HHRS van Delfland, HHRS van Schieland en de Krimpenerwaard
Looptijd:
1 januari 2016 - 31 december 2018 (3 jaar)
Provincie:
Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht
Initiatief van:
VIC, LTO Noord
Betrokken partijen:
PPP-Agro Advies, ETC, Louis Bolk Instituut, Wageningen UR, Projecten LTO Noord

Uitgelicht

Projectkaart

Back to top