Stalen rijplaten voor waterconservering

Stalen rijplaten voor waterconservering

Water vasthouden voor droge periode

Een ijzeren plaat in een boerensloot, een simpele manier om water vast te houden. Erg hightech ziet het er niet uit: een ijzeren plaat dwars in een sloot. Maar volgens waterschap Aa en Maas is dat precies de schoonheid van het idee. De plaat werkt als een dam waardoor water langer in de sloot blijft staan om daarmee het grondwater aan te vullen. Simpel, effectief en goedkoop.

Het waterschap wil samen met grondeigenaren op een eenvoudige, snelle en voordelige manier het water vasthouden in de kleinere slootjes. Dit gebeurt door een stalen rijplaat in de sloot in de grond te drukken. Deze rijplaat houdt het water tegen als het regent. Als de rijplaat is geplaatst, heeft het waterschap of de boer er geen omkijken meer naar. En bij een situatie van wateroverlast kan de boer snel zelf ingrijpen en is de plaat er zo weer uit.

Oproep

De stuwen worden gratis geplaatst door het waterschap, op de locatie waar u en het waterschap dat samen nuttig vinden. De eerste stuwen zijn geplaatst.
Het waterschap hoopt dat velen van u het voorbeeld zullen volgen. Met veel dammetjes duurt het langer voordat regenwater wegstroomt. Belangrijk in kurkdroge tijden, waarin elke druppel telt.

Wit u ook een dergelijke waterconserveringsstuw? Of meerdere?
Stuur dan een emailbericht naar info@aaenmaas.nl. Geef uw naam en telefoonnummer door. En het waterschap neemt contact met u op!

Stalen rijplaten voor waterconservering
Contactpersoon:
Jos Kruit
Waterschap Aa en Maas
Thema:
Verdroging en vernatting
Bodemsoort:
Zand
Waterschapsgebied:
Waterschap Aa en Maas
Looptijd:
Startdatum: juni 2020
Provincie:
Noord-Brabant
Initiatief van:
Waterschap Aa en Maas
Betrokken partijen:
ZLTO

Uitgelicht

Projectkaart

Back to top