Tomaten op restwater van suikerbieten

Tomaten op restwater van suikerbieten

Duurzame watermaatregelen in de tuinbouw

- DIT PROJECT IS AFGEROND - Op de tuinbouwlocatie nieuw Prinsenland in Dinteloord is er ruimte voor 200 hectare netto glas. Dit kan deels als overloop uit West-Nederland fungeren. De watervoorziening is daar alleen nog niet op ingesteld, dit project helpt daarbij.

In de coöperatie Glastuinbouw Nieuw Prinsenland werken 8 glastuinders samen aan duurzame tuinbouw. Dat doen ze onder andere op het vlak van watervoorziening. Door water, dat vrij komt tijdens de suikerbietencampagne, op te slaan in de ondergrond wordt het tekort wat er in de regio is opgevangen.

Resultaten

De 200 ha glasopstanden hebben gemiddeld 1,5 mln. m³ water per jaar nodig. Jaarlijks valt 1,3 mln. m³ aan neerslag. Dit wordt opgeslagen in waterbassins. Als je dit rekensommetje maakt, dan is er dus een watertekort van 0,2 mln. m³. Via het Aquifer Storage Recovery systeem wordt er 0,3 mln. m³ opgeslagen onder de kleilaag, op zo′n 10 &aagrave; 30 meter onder het maaiveld. Daarbij is er infiltratie van 60 m³ per uur en een leveringsgarantie van 1 m³ per uur per ha. Dit project maakt deze tuinbouwlocatie volledig geschikt voor optimaal en duurzaam gebruik, ook als overloop voor West-Nederland.

Tomaten op restwater van suikerbieten
Contactpersoon:
René Rijken
Waterschap Brabantse Delta
Thema:
Verdroging en vernatting
Sector:
Glastuinbouw
Bodemsoort:
Klei
Waterschapsgebied:
Waterschap Brabantse Delta
Looptijd:
afgerond
Provincie:
Noord-Brabant
Initiatief van:
Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM, een samenwerking van provincie Noord-Brabant en ZLTO
Betrokken partijen:
TOM, KWR/Allied Waters, Codema

Uitgelicht

Projectkaart

Back to top