Waterkaravaan is vaste waarde binnen DAW

Alweer drie jaar geleden startte het communicatieteam van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) met de Waterkaravaan. Een initiatief dat speciaal gelanceerd is om boeren en waterschappers dichter bij elkaar te brengen. Inmiddels is de Waterkaravaan een vaste waarde binnen het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en wordt er volop gebruik van gemaakt. De Waterkaravaan is een verzameling van activiteiten die ervoor zorgen dat boeren enthousiast worden om samen met de waterschappen te werken aan voldoende, schoon water en een betere bodem.

Website agrarisch waterbeheer

Wat gebeurt er aan activiteiten door de Waterkaravaan? Een belangrijk onderdeel van de Waterkaravaan is de website agrarischwaterbeheer.nl. Op deze website vinden boeren nuttige informatie over maatregelen die ze kunnen treffen om bodem- en waterkwaliteit te verbeteren en hun bedrijfsrendement verhogen. Ook valt te lezen hoe collega-boeren zaken aangepakt hebben en worden ze op de hoogte gehouden van nieuwe subsidies en andere regelingen die voor hen van belang kunnen zijn.

Zestig procent meer websitebezoekers

We werken voortdurend aan het actualiseren en aantrekkelijk houden van de website agrarischwaterbeheer.nl. Dat doen we door aanpassingen in de lay-out te doen, functionaliteiten toe te voegen, maar vooral door het dagelijksplaatsen van nieuwe artikelen, nieuwsberichten en filmpjes. Ook zijn in 2019 de projecten in de grondwaterbeschermingsgebieden toegevoegd aan de website. Dat resulteerde in zestig procent meer bezoekers. De toename van het gebruik is vooral toe te schrijven aan zoekmachines. Mensen komen bijvoorbeeld via Google op de website wat wil zeggen dat de site kwalitatief goed in elkaar zit en autoriteit heeft.

Kennis delen en elkaar inspireren

Als boeren enthousiast zijn over een maatregel of meer willen weten over een project in hun omgeving, kunnen ze deelnemen aan bijeenkomsten of stappen ze in de Waterkaravaanbus die langs succesvolle DAW-projecten rijdt. Vaak worden deze excursies georganiseerd door een regiocoördinator of projectleider. Zij nodigen boeren, waterschappers en andere bestuurders uit om naar inspirerende voorbeelden in het land te reizen en op die manier ideeën en inspiratie op te doen. In 2019 toerde de Waterkaravaan volop door het hele land. In totaal reed de bus 15 keer naar verschillende projecten, onder andere naar Groningen, de Veluwe en Overijssel. Een internationale delegatie stapte in Amsterdam en Abcoude uit om te praten over internationale kennisuitwisseling over water en bodem. Dit jaar hebben voor het eerst ook studenten gebruik gemaakt van de bus. Zij bezochten Friese projecten die zich richten op de bedrijfswaterwijzer, een instrument dat het watermanagement in beeld brengt voor de melkveehouderij, en drainage. Tijdens bijeenkomsten krijgen boeren meer informatie over lopende projecten en wordt er kennis gedeeld. In 2019 zijn onder de vlag van de Waterkaravaan negen bijeenkomsten georganiseerd. De bijeenkomsten hadden verschillende onderwerpen, zoals: Biomassa als bodemverbeteraar, Biologisch boeren en Water & Bodem, Bodemverdichting en Grondig boeren met mais. In totaal zijn hier meer dan 1200 boeren mee bereikt.

 

Back to top