Zuiniger met water in de melkveehouderij door de teelt van SORGHUM

Zuiniger met water in de melkveehouderij door de teelt van SORGHUM

Sorghum bodemverbeterende vervanger van snijmaïs?

- DIT PROJECT IS AFGEROND - Wat als je een ruwvoedergewas kunt telen en tegelijkertijd de bodem van je perceel kunt verbeteren? Een gewas dat de ruwvoedervoorziening ook in droge jaren op peil houdt? En dat een perfect wisselgewas voor maïs vormt? In dit project wordt getest of het Afrikaanse gewas sorghum die rol kan vervullen.

Op proeflocaties in Nederland en België doet het Louis Bolk Instituut en het Belgische ILVO onderzoek naar de toepasbaarheid van sorghum in de melkveehouderij. Uit deze praktijkproeven zal blijken of sorghum inderdaad goed toegepast kan worden, en wat dan het beste teeltsysteem is. Uit oriënterende proeven is eerder al gebleken dat het gewas in ieder geval potentie heeft.

Veel voordelen

In Noord-Brabant wordt ongeveer 60.000 hectare snijmaïs geteeld, waarvan twee derde kampt met een verdichte ondergrond. Op deze percelen leiden periodes van droogte of hevige neerslag steeds vaker tot afnemende opbrengsten.
Sorghum wortelt heel diep, heeft daardoor weinig last van droogte en maakt de bodem weer los. Ook kan het gewas in droge periodes de korrelzetting uitstellen. Sorghum gaat heel efficiënt om met nutriënten en heeft een sanerende werking op bodemziekten. Door al deze eigenschappen lijkt het een perfect wisselgewas voor snijmaïs. De praktijk moet nu gaan uitwijzen of dit het derde gewas voor melkveehouders gaat worden!

Zuiniger met water in de melkveehouderij door de teelt van SORGHUM
Thema:
Mineralenbenutting, Bedrijfsvoering, Verdroging en vernatting
Sector:
Melkveehouderij
Bodemsoort:
Zand
Waterschapsgebied:
Waterschap Aa en Maas
Looptijd:
2017 - 2020 (3 jaar)
Provincie:
Noord-Brabant
Initiatief van:
WUR en Louis Bolk Instituut
Betrokken partijen:
ZLTO, ws Aa en Maas, provincie Noord-Brabant, Hoeve Dierkenstein (veredelaar)

Uitgelicht

Projectkaart

Back to top