Droogte

Periodes van extreme droogte of nattigheid zijn een gegeven. Door klimaatverandering zullen boeren en tuinders daar in de toekomst meer hinder van ondervinden. Hoe bereid je je voor op weersextremen? Wat werkt en wie helpt?
Vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) zijn er meerdere projecten en initiatieven om boeren en tuinders te ondersteunen.
Gelderland, Overijssel, Drenthe
Let op: voor de investeringsregeling in Gelderland geldt momenteel een wachtlijst. Gelderse waterschappen steunen waterbesparende maatregelen in de land- en tuinbouw. Bekijk de mogelijkheden op de site van Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe of Rivierenland.
Akkerbouwer: 'Wij maken van niets iets, met water, zon en bodem'
Keukentafelgesprek aanvragen
Goed bodembeheer vraagt om maatregelen van u als ondernemer en soms ook investeringen. Welke ideeën heeft u om opbrengsten te verbeteren en verliezen te beperken? Welke stappen kunt u nemen en kunt u daarbij (financiële) ondersteuning gebruiken? Of zou u graag de effecten van maatregelen nader toegelicht zien? Laat ons u op weg helpen en vraag een vrijblijvend keukentafelgesprek aan. Samen maken we een concreet plan voor de toekomstbestendigheid van uw bedrijf!
E-mailadres: DAW@ltonoord.nl
Telefoonnummer: 088 888 66 31
Maatregelenlijst
Bekijk op welke maatregelen subsidie ontvangen kan worden:
Webinar: ‘Samen droogte aanpakken in Oost-Nederland’
Periodes van extreme droogte of nattigheid zijn een gegeven. Hoe kan je je als boer hierop voorbereiden met jouw bedrijf? Daar gaat het webinar ‘Samen droogte aanpakken in Oost-Nederland’ van 5 juli 2021 op in. Gebiedsmakelaars Daniël Nieuwenhuis (waterschap Rijn en IJssel) en Henk Jolink (DAW/ LTO Noord) delen hun kennis en ervaringen rond waterbeschikbaarheid en de (subsidie)mogelijkheden.
Artikel: Gelderse boeren investeren miljoenen in voldoende water voor hun percelen
Tweehonderdvijftig Gelderse boeren hebben omgerekend een oppervlakte van meer dan 14.000 voetbalvelden* voorbereid op weersextremen. ‘Het besef groeit dat je je percelen moet aanpassen aan veranderende weersomstandigheden zoals lange perioden van droogte of overmatige regenval’, zegt gebiedsmakelaar Henk Jolink.
Klik hier om het volledige artikel te lezen
Andere relevante artikelen
- Gelderse boeren investeren miljoenen in voldoende water voor hun percelen
- Strategisch beregenen: tips en adviezen
- Plaatsing 100e droogtestuw in strijd tegen droogte
- Natuurlijk systeem in bodem benutten om water vast te houden
- Water vasthouden op je perceel belangrijker dan ooit tevoren
- Koepelaanpak voor de boer
- Aanpak droogte is maatwerk per bedrijf
- Individueel advies en subsidie om droogte de baas te blijven
- Oost-Nederland investeert in beschikbaarheid zoetwater
Terugkijken: Webinar over droogte
In de afgelopen twee zomers was er door de droogte een minimale beschikbaarheid van water. Dit is onder andere het gevolg van verandering in het klimaat, waardoor extreme weersomstandigheden voorkomen: grote piekbuien maar ook langere periodes van droogte. In dit webinar (opgenomen op 10 maart 2020) over droogte gaan DAW-coördinator Jurgen Neimeijer, melkveehouder Geert Stevens en bodemexpert Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut met elkaar in gesprek.