Aan de slag met de DAW-impuls kaarten in Overijssel en Drenthe

Met de DAW-impuls brengen we per waterschapsgebied in kaart welke water- en bodemopgaven er nog liggen. Hiervoor zijn er speciale kaarten gemaakt. Zo hebben we in beeld wat er nog gedaan moet worden om de KRW-doelen in 2027 te halen. “Om de kaarten om te zetten in acties moeten er stappen gezet worden. We weten nu waar de uitdagingen liggen, samen met de LTO Noord portefeuillehouders water hebben we een begin gemaakt om hiermee aan de slag te gaan.” zegt Jurgen Neimeijer, DAW-coördinator in Overijssel en Zuid-Drenthe.   
 
Tijdens een bijeenkomst waren portefeuillehouders uit het waterschapsgebied Vechtstromen (Overijssel en Drenthe) aanwezig. “Met het waterschap uit het gebied hebben we eerst de kaarten geanalyseerd en de opgaves in beeld gebracht. Door het presenteren van de resultaten tijdens de bijeenkomst is er veel begrip en zijn er goede inzichten ontstaan. Zij kunnen dit met hun gebiedskennis en boerenverstand goed vertalen naar oplossingen. Deze vertaling is cruciaal voor een praktische en daarmee passende aanpak waar de boeren uit de verschillende gebieden mee verder kunnen. Er is betrokkenheid en een verantwoordelijkheidsgevoel bij de bestuurders gecreëerd om over te gaan tot actie.” Aldus Neimeijer. 
 
Per afdeling is er naar hun gebied gekeken. Wat is het voor gebied, wat voor agrariërs ondernemen er in het gebied, vanuit welke bronnen komt nog meer overschrijding vandaan enz. Maar er is vooral nagedacht wat een afdeling of gebied kan ondernemen om daadwerkelijk wat te doen. “Tijdens de bijeenkomst is er gekeken wat er bij de afdelingen binnen de mogelijkheden ligt en wat voor projecten er al lopen. De afdelingen willen hier daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Aan ons is het nu om ze hierbij te ondersteunen en mogelijkheden te faciliteren” zegt Neimeijer. 
 
Back to top