Afsluiting project Bufferstroken 2.0

Verminderen van emissie naar oppervlaktewater, neveninkomsten, CO2-vastlegging, klimaatadaptie en biodiversiteitsbevordering. Het planten van ‘bufferstroken 2.0’ kent veel voordelen voor de agrarische ondernemer. Bufferstroken 2.0 zijn stroken tussen het landbouwperceel en het ernaast gelegen oppervlaktewater bestaande uit (noten)bomen- en struiken. In het DAW-project Bufferstroken 2.0 is de afgelopen twee jaar hard gewerkt om boeren te enthousiasmeren om aan dit project deel te nemen en niet zonder resultaat.

Aanmoedigingsprijs

Kers op de taart is dat het project Bufferstroken 2.0 de aanmoedigingsprijs heeft gewonnen in de tweejaarlijkse Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit. Het thema was in 2020 'Brede blik op ruimte'. De aanmoedigingsprijs ter waarde van 5.000, - geeft het project een duwtje in de rug om meer agrarische ondernemers kennis te laten maken met bufferstroken. In het juryrapport werd het project benoemd als laagdrempelig, perspectiefvol en van een grote toegevoegde waarde. Het biedt volgens de jury veel kansen om de landbouwsector een boost te geven.

Afsluiting project

Het project Bufferstroken 2.0 in Gelderland is inmiddels afgerond. Gedurende het project, onder leiding van projectleider Michaela van Leeuwen, zijn bij drie agrarische ondernemers bufferstroken aangelegd. Met de bijdrage van provincie Gelderland hoopt Van Leeuwen bij meer agrarische ondernemers bufferstroken aan te leggen. Op de website van Groen Kennisnet staat een artikel over de afronding van het project en welke resultaten het project nog meer heeft behaald.

Back to top