Agrariërs in Overijssel aan de slag met verbeteren bodem en water

Agrariërs in Overijssel kunnen investeren in DAW-maatregelen, LTO Noord heeft van provincie Overijssel en waterschap WDOD en Rijn en IJssel subsidie ontvangen om deze maatregelen financieel te ondersteunen. In Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) projecten werken agrariërs aan schoon water en een betere bodem. LTO Noord bestuurder Henk Jolink is blij met deze mogelijkheid “Boeren zijn bewust dat er stappen gezet moeten én kunnen worden. We kunnen nu daadwerkelijk aan de slag.”
 
Agrariërs in het gebied kunnen 40% – 80% gesubsidieerd krijgen voor maatregelen die verdroging of vernatting tegen gaan en de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater en bodem verbeteren. Voorbeelden van maatregelen die in aanmerking kunnen komen zijn het creëren van gesloten kringlopen in de sector, wasplaatsen in de akkerbouw, opvangvoorzieningen om erfafspoeling tegen te gaan en water vasthouden door middel van stuwen in gebieden met droogteproblematiek.
 
Wachtrij met aanvragen vanuit agrariërs
“Bij de boeren is voldoende motivatie om met water- er bodemprojecten aan de slag te gaan, op dit moment is er een wachtrij met initiatieven.” Geeft Henk Jolink, bestuurder van LTO Noord aan. “Met deze subsidieregeling wordt een programma met een looptijd van 3 jaar opengesteld waarbinnen de boeren kunnen investeren in maatregelen”. Agrariërs die belangstelling hebben getoond worden binnenkort benaderd om binnen dit programma aan de slag te gaan.
 
Werken aan waterkwaliteit en -kwantiteit
De subsidie is verleend door Provincie Overijssel met mede financiering van waterschappen Drents Overijsselse Delta en Waterschap Rijn en IJssel. Voor meer informatie over de verschillende regelingen kunt u terecht bij het DAW-team via het e-mailadres DAW-Overijssel@kadaster.nl
 
Ook voor het werkgebied van Vechtstromen is subsidie ontvangen. 
 

Back to top