Akkerbouwer constateert meer leven langs zijn akkers door ANOG-project

In plaats van een halve meter teeltvrije zone, hanteert akkerbouwer Gert Baas uit Vriescheloo (Groningen) een bufferstrook van 3 meter. De drie meter brede zone heeft hij ingezaaid met mengsel van verschillende zaden met als doel de waterkwaliteit in de sloot te verbeteren en insecten te trekken als natuurlijke plaagbestrijding. 
 
Gert Baas is akkerbouwer in Oost-Groningen en teelt onder meer aardappelen, bieten, granen en uien. Het is de derde jaar dat hij deelneemt aan het project ‘Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen in Oost-Groningen’. Dat project is een initiatief van de Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen (ANOG) in samenwerking met DAW. Baas: “Een teeltvrije zone is sowieso verplicht in de akkerbouwteelt. Door dit project breid ik die uit. Daardoor blijf ik met mijn gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen verder weg van de sloot, wat goed is voor de waterkwaliteit .” 

Natuurlijke plaagbestrijding

De nadruk in het project ligt naast het verbeteren van de waterkwaliteit op meer leren over natuurlijke plaagbestrijding en onkruidbeheersing. In studiegroepen en tijdens demobijeenkomsten leert Baas over hoe je overlast gevende insecten kunt bestrijden met een natuurlijke vijand. “Het graanhaantje bijvoorbeeld wordt gegeten door lieveheersbeestjes en spinnen, dat wist ik niet. Interessant om het eens uit te proberen en zo het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op mijn land te verminderen.” 

Meer leven 

Deelnemers aan het project leren ook hoe ze de waterkwaliteit in hun sloot kunnen beoordelen en ontdekken wat de effecten zijn van de verschillende bewerkingsmethoden op het onkruid in akkerranden. Baas: “Momenteel onderzoeken we de waterkwaliteitsverschillen in een sloot met een brede teeltvrije zone en met de standaard teeltvrije zone. De resultaten zijn nog niet binnen, maar ik verwacht een schonere sloot.” Goed voor insecten als de bij is de brede bloemrijke rand sowieso, weet Baas: “We monitoren de insecten langs de akkers, ik zie door deelname meer leven. Dat is al een mooi resultaat.”
 
Of hij de bufferzones zou toepassen zonder vergoeding? Baas denkt van niet. “Ik vind het mooi dat we door de bufferstrook de kwaliteit van het water en de natuur verbeteren. Ik moet alleen wel een boterham verdienen, een kostendekkende vergoeding lijkt mij niet meer dan logisch.” 

Meer informatie

Het project Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen door ANOG wordt uitgebreid, ook in Drenthe gaan akkerbouwers aan de slag. Meer informatie via de website van ANOG.
 

Back to top