Bijeenkomst: Experimenteren met het verrijken van de bodem met klei

Op Agro-innovatiecentrum De Marke experimenteren experts sinds 2019 met het verrijken van de bodem met klei. Benieuwd naar de actuele stand van zaken rondom de proef met Klei in Zand? Meld je dan aan voor de bijeenkomst op 29 maart in Eibergen. Vanuit het DAW delen wij graag deze mogelijkheid. 

Het doel van dit onderzoek is om gewasproductie te verhogen door: het beschikbaar bodemvocht te verhogen, minerale stikstof uit het najaar vast te houden tot het volgend voorjaar en organische stof verhoging door accumulatie koolstof.

Eerste resultaten

In 2019, 2020 en 2021 is in de winter elk jaar 1,7 cm klei toegevoegd via een breedstrooier. Dus in totaal 5.1 cm klei na drie jaar. Wat opvalt, is dat we op 7 cm diepte kleideeltjes zien terwijl deze theoretisch maar tot 5.1 cm zouden kunnen komen. Daarnaast zien we zand tussen de kleideeltjes. Hoeveel klei er in bodemlaag 5-10 cm is gekomen, wordt onderzocht in aanvullend onderzoek.

Bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst wordt kennis gedeeld over de technieken van Klei in Zand en gaan we in gesprek over de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het opwaarderen van zandgrond met klei? Bekijk dan deze factsheet of lees het artikel dat Vruchtbare Kringloop Overijssel schreef.

Bron: demarke.eu

Back to top