Computergestuurde drainage is veelbelovend

Foto: Joost de la Court, Nieuwe Oogst

Boeren experimenteren samen met waterschappen op verschillende plekken in Nederland met het aanpassen van hun bedrijfsvoering aan de klimaatverandering. In het Overijsselse Stegeren ligt een proef met computergestuurde, regelbare drainage.

De koeien van melkveehouder Evert Kremer staan op een zomerse ochtend tevreden in de wei. De grasmat aan de Oosterdijk in Stegeren ligt er ondanks de afgelopen droogteperiode prima bij. De koeien weten niet dat onder hun hoeven een uiterst innovatief drainagesysteem is aangelegd. Zowel de aanvoer als de afvoer van het drainwater wordt vanaf komend jaar geheel computergestuurd geregeld.

Het systeem is nog niet helemaal af, maar zowel Kremer als de specialisten die hem begeleiden zien al positieve tekenen. 'Hiernaast zie je gelige plekken en kweekgras en hier op het proefperceel niet', zegt hydroloog Gé van den Eertwegh. Hij wijst naar een perceel aan de overzijde van de aanvoersloot.

Proefperceel

Op het bedrijf van Kremer in het Overijsselse Stegeren is in het kader van het Programma Lumbricus een proefperceel aangelegd. De helft is niet gedraineerd, de andere helft heeft op iedere 6 meter een drain liggen.

De twee regelbare aanvoer- en afvoerpunten aan de rand van het perceel zijn de kranen waar aan kan worden gedraaid. Kremer laat weten dat hij die mogelijkheid best kan gebruiken. 'Dit is voormalig ontginningsgebied, onder de teeltlaag ligt wit zand. Zo is het hier eerder te droog dan te nat. We beregenen ons grasland wel. Maar je blijft kwetsbaar, ook omdat je altijd rekening moet houden met eventuele beregeningsverboden.'

Als het systeem goed voldoet, wil de veehouder er ook andere percelen mee uitrusten. 'In een groeizaam jaar ben ik zelfvoorzienend, maar vorig jaar heb ik 3 hectare snijmais moeten bijkopen voor mijn 115 koeien. Als het jaar op jaar zo gaat, dan moet er wel wat gebeuren.'

Lees meer op de site van NIeuwe Oogst

Back to top