Demonstratie 14 december: klei toevoegen voor bodemverbetering

Vruchtbare akkers dankzij zeeklei uit Lauwersoog

Binnen het landelijke Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is een subsidie verstrekt voor een zogeheten bodemverbetering aan het agrarisch bedrijf Van Kooten in Lemelerveld. Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer houdt hierover tweemaal een demo. De eerste, op woensdag 14 december, bij de uitrijden van het product. De tweede aan het einde van de zomer in 2023 om te kijken naar het resultaat. Beide demo’s worden gehouden aan de Migaweg 6 in Dalmsholte om 10 uur. Bij de demo zullen mensen aanwezig zijn van Klaei BV en het DAW team om bij de koffie alle vragen te beantwoorden. U bent van harte welkom.

Voordelen van klei

Het opbrengen van klei op de bodem heeft diverse voordelen. Enkele voorbeelden: 

  • - Beter watervasthoudend vermogen in de bovenste 10 cm van de grond. 
  • - Minder uitspoeling en betere beschikbaarheid van mineralen voor bodem en gewas

De klei die tijdens deze demo wordt gebruikt is afkomstig uit de haven van Lauwersoog. Het baggerslib wordt normaal weer terug gestort op zee. In plaats hiervan wordt de bagger gerijpt tot klei. Hierdoor neemt het chloride gehalte af en ontstaat een strooibaar product met een hoog lutum gehalte. Het product wordt voor de winter gestrooid zodat het tijdens de winter kan inspoelen en al gelijk het volgende seizoen een verbetering zou geven. 

Meer informatie en vragen

Wilt u meer informatie over de demo of vragen met betrekking tot het ontvangen van een subsidie voor bodemverbetering, stuur gerust een mail naar info@agrarischwaterbeheer.nl 

 

Back to top