Druppelirrigatie in snijmais: optimistisch, maar verder onderzoek is nodig

Op zandgronden zoals rondom proefboerderij De Marke is vocht vaak een probleem voor een optimale opbrengst van snijmais, zeker tijdens droge zomers zoals in 2018 en 2019. Er wordt dan vaak beregenend, maar zijn er alternatieven voor deze intensieve, dure en inefficiënte manier van vochttoediening? WUR-onderzoeker Herman van Schooten verkende op proefboerderij De Marke in Hengelo een alternatief: “Met name druppelirrigatie per rij biedt potentie voor een betere maisopbrengst en is het verder onderzoeken waard.”

In andere gewassen levert druppelirrigatie vaak een hogere opbrengst op en bespaart het ondernemers tijd, energie en geld, zoals tuinder Gert Smits hier deelt op de website van het DAW of lees de ervaringen van fruitteler Floris van der Grift.


Druppelirrigatie per rij, om de twee rijen en beregening

Het maisperceel op De Marke werd verdeeld in drie manieren van vocht toedienen, namelijk normale beregening, druppelirrigatie met naast elke maisrij een druppelslang en druppelirrigatie met een druppelslang tussen twee maisrijen. De druppelirrigatie werd handmatig aangelegd, kort nadat er gras onder de mais was gezaaid. Het perceelsdeel met normale beregening werd in de onderzoeksperiode 3 keer beregend (137 mm totaal).  Wanneer de druppelirrigatie eenmaal is aangelegd hoeft er alleen maar een kraan omgezet te worden om water te geven. Daarom werd  in totaal 6 keer water gegeven via de druppelleidingen: het perceelsdeel met een druppelleiding per rij kreeg in totaal 206 mm toegediend, het perceelsdeel per twee rijen 194 mm.

Vochtgehalte blijft ruim boven kritieke punt

Uit de vochtbalansberekeningen blijkt dat dankzij de druppelirrigatie het vochtgehalte van de bodem steeds ruim boven het kritieke punt is gebleven. Dat geldt niet voor de praktijkberegening: eind juni (eerste keer beregening) was het vochtgehalte net onder het kritieke vochtgehalte gedaald, dankzij de twee daaropvolgende beregeningsbeurten bleef het vochtgehalte net boven het kritieke punt. Ten opzichte van praktijkberegening had druppelirrigatie een duidelijk positief effect op de maisopbrengst en stikstofopname.  De positieve effecten zijn bij druppelslang per maisrij groter dan bij een druppelslang per twee rijen.  Herman van Schooten: “De maisopbrengst van het perceelsdeel met een leiding per rij was 20 procent hoger dan die van het deel met praktijkberegening. De opbrengst per 2 rijen was lager dan bij druppelleiding per rij, terwijl er nagenoeg evenveel water was toegediend.” zie onderstaand tabel:

Zowel verse opbrengst, droge stof- en stikstofopbrengst en zetmeelopbrengst liggen bij praktijkberegening en druppelirrigatie per 2 rijen veel dichter bij elkaar dan in vergelijking met druppelirrigatie per 2 rijen en druppelirrigatie per rij.

Komende zomer wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de (positieve) effecten van druppelirrigatie in snijmais. Van Schooten: “Heeft druppelirrigatie potentie in mais? Uitgebreider onderzoek en meer praktijkervaring is nodig om opbrengsten en kosten beter in kaart te kunnen brengen.”

Meer informatie 

Wilt u meer weten over druppelirrigatie of andere maatregelen die gaan over efficienter omgaan met water? Kijk op onze themapagina of neem contact op met de coördinator van uw regio. 

 

Back to top