Erfemissie tegengaan: het begint bij vegen

Praktijkmiddag Erfemissie door Vruchtbare Kringloop Achterhoek (DAW) leverde waardevolle tips op om erfemissie tegen te gaan.

Erfemissie begint bij een schoon erf. Hoe je dat erf schoonhoudt en welke manieren er nog meer zijn om erfemissie tegen te gaan? De melkveehouders van Vruchtbare Kringloop Achterhoek hoorden het tijdens de Praktijkmiddag Erfemissie in Drempt. 
Sinds januari 2013 geldt het Activiteitenbesluit. Dat betekent dat iedere ondernemer zoveel mogelijk maatregelen moet treffen om verontreiniging van grond- en oppervlaktewater en bodemverontreining te voorkomen. De Europese Kaderrichtlijn Water heeft als doelstelling 0 emissie naar het oppervlaktewater. 

Wat is Erfemissie? 

Maar wat is erfemissie eigenlijk? Erfemissie betekent dat hemelwater in contact komt met voer- en mestresten, perssappen en percolaat. Dit stroomt vervolgens af naar oppervlaktewater, waardoor dat water vervuilt. Problemen met erfemissie ontstaat vaak omdat de stal groeit, maar de voer- en mestopslag (nog) niet meegroeit. Hoe houd je het erf schoon? En hoe houd je hemelwater gescheiden van erfwater? Sjoerd Roelofs van DLV deelde zijn tips met de aanwezigen. 

Hemelwater scheiden 

Op het bedrijf van Henk Jolink waar de Praktijkmiddag werd gehouden spoelt het hemelwater naar een bezinkput of naar de bosrand. Beter is het om het hemelwater via aparte buizen naar het oppervlatewater te leiden. Ook is het een optie om het hemelwater op te vangen en op te slaan om die later te benutten voor het bedrijf. 

Voerresten 

Bij de kuilvoerplaten blijven vaak voerresten achter. Deze zijn het makkelijkste weg te spoelen met een bezem of (elektrische) veegmachine. Vlakke bestrating rondom de kuilvoerplaten bevordert het schoonhouden. Henk past bij de maiskuil een absorberende onderlaag van stro toe, dat voorkomt eventuele afspoeling van nutriënten.

 

Bezinkput

Het hemelwater op het erf van Henk spoelt af naar een grote bezinkput. De overstroom van de bezinkput gaat naar een bezinksloot. Rudy Tackenkamp (waterschap Rijn en IJssel) vindt dit een mooie manier is om nutriënten te verzamelen en rustig te laten bezinken. Henk baggert de bezinksloot 2 keer per jaar uit. Het bezinksel vermengt hij met maaisel van de slootkanten. Deze ‘compost’ werkt hij jaarlijks onder op het bouwland.

Onkruidvrij? 

Aan het eind van de Praktijkmiddag discussieerden de aanwezigen over hoe het erf onkruidvrij te houden. Geregeld vegen met de veegmachine put het onkruid uit, maar: accepteer ook de aanwezigheid van kruiden op het erf. Helemaal onkruidvrij is een illusie. 

Fysieke Investering 

Wilt u ook een (elektrische) veegmachine of boerenstuw aanschaffen? Via de provincie Gelderland is het mogelijk een financiele tegemoetkoming te krijgen bij zo'n investering door de Pop3 Fysieke Investeringen. 40 procent van de kosten zijn subsidiabel. Meer informatie over deze subsidie. Vruchtbare Kringloop Achterhoek wil een gezamenlijke  aanvraag doen voor deze investering. Meer informatie via achterhoek@vruchtbarekringloop.nl. 
 

 

 

Back to top