Geen vuil erf, geen vuil afspoelingswater

Een veegmachine is een uitkomst vindt Simone Eggenkamp om het erf schoon te houden.

Uit nieuwsgierigheid naar haar eigen erfafspoeling deed melkveehoudster Simone Eggenkamp mee aan het DAW-project ‘Zelf meten erfafspoeling’. De resultaten waren boven verwachting: “Aan het vervolgproject hoeven we niet mee te doen”, concludeert de Bunschotense. 

Melkveehoudster Simone Eggenkamp (105 melkkoeien, teelt eigen mais en gras) verwachtte niet dat er heel vervuild water van haar erf in Bunschoten zou afspoelen. Desondanks was ze aangenaam verrast toen uit de lab resultaten bleek dat het afgespoelde water schoner is dan het water in de sloot. “Vaak wijst men naar de boer als schuldige voor een vervuilde sloot. Uit deze resultaten blijkt dat dat te makkelijk is. Ik geloof dat dit voor veel meer boerenerven geldt.” 

Deelnemende boeren aan het project ‘Zelf meten erfafspoeling’ hebben gedurende een jaar fosfor en stikstof gemeten in het erfafspoelingswater van hun erf. Meetstrips werden gratis beschikbaar gesteld aan de boeren. Eggenkamp heeft gemeten bij de afvoerbuis van het erf- en hemelwater en 50 meter voor en 50 meter na de afvoerbuis die richting de sloot gaat. 

 

Machines in de schuur, stro onder natte producten

Een schoon erf vindt Simone Eggenkamp belangrijk. “Houd je straat schoon, dat helpt ook tegen onkruid.” Zodra het nodig is, wordt op het erf van Eggenkamp gereden met de veegmachine om de boel schoon te houden.  “Als er geen vuil op het erf ligt, kan er ook niets afspoelen”, aldus Eggenkamp. Met een bladblazer lukt het ook, geeft ze als tip mee. 

Een ander advies van Eggenkamp voor een schoon erf is de natte voerproducten op een laag stro leggen. “Het stro neemt het vocht uit het natte voer op. Je voorkomt afspoeling, maar belangrijker is dat je ook de mineralen uit je natte voer behoudt.” Machines maken ze schoon bij de mestput en zetten ze altijd in de schuur. “Zo voorkom je bij een onverwachte regenbui erfafspoeling. 

Eggenkamp pleit voor een subsidie voor boeren om een veegmachine aan te schaffen. “Dat is echt een uitkomst voor een schoon erf. Zo bied je boeren een praktische oplossing voor de erfafspoeling.”

Zelf meten erfafspoeling

Projectleider Kees van Vuren pleit daarnaast voor meer bewustwording voor erfafspoeling. “Je merkt dat boeren door een project als deze bewust worden van hun eigen handelen op het erf. Door ook praktische tips aan te reiken, verbeteren we de kwaliteit van het erfafspoelingswater.” 

 

Meer weten? Neem dan contact op met Kees van Vuren via kvvuren@projectenltonoord.nl. 

Back to top