Informatieavond 'Spaarbodem Groningen' groot succes

Door veranderingen in het klimaat, verzilting, bodemdaling en ontwikkelingen in de landbouw komt bodembeheer onder druk te staan. Een van de gevolgen hiervan is dat de waterkwaliteit achteruit gaat. Veel akkerbouwers zijn zich bewust van de algemene problematiek. Het project Spaarbodem is bedoeld om meer kennis te krijgen van de bodem en om kennis te krijgen welke maatregelen je als akkerbouwer kunt nemen om je bodem te sparen. Tijdens een informatieavond begin november zijn ruim 30 agrariërs geinformeerd over de mogelijkheden binnen het project. 
 
Na de gezamelijke opening kregen de akkerbouwers in 3 workshoprondes meer informatie over de onderwerpen organische stof, bodemstructuur en bodemverdichting, jaarrond groen beteelde percelen, grondbewerking en het opstellen van een bouwplan. Voor de workshop 'bodemstructuur en bodemverdichting' had een aantal akkerbouwers hun eigen grond meegenomen om samen naar de structuur te kijken.
 
De workshops waren veel te kort, of eigenlijk, er was veel te veel gespreksstof om over door te praten. Aan het einde van de avond konden we nieuwe deelnemers noteren. We zitten nog niet op 60 deelnemers, maar we zullen wel alvast gaan starten met de akkerbouwers die zich hebben aangemeld. Dit project is gericht op akkerbouwers in de provincie Groningen van het beheergebied van Noorderzijlvest. Vragen of interesse? Neem gerust contact op met Jakoba Stephanus, projectleider, via 06-52481993.
 
Spaarbodem is een initiatief van Gouden Gronden en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen, Waterschap Noorderzijlvest en het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. De organisatie en uitvoering van het project berust bij Waterschap Noorderzijlvest, SPNA, GrAJK, het Kadaster en LTO Noord.
 

Back to top