Interview met winnaar Topkuil-competitie Bert Vergeer

Met wat voor een kuil melken de koeien het best? Daarop heeft melkveehouder Bert Vergeer uit Bodegraven (Zuid-Holland) dit jaar het antwoord. Zijn kuil bevatte voldoende energie, Ruw Eiwit, en vooral belangrijk: sluit perfect aan op wat zijn koeien nodig hebben om goed te melken. Vergeer, deelnemer aan het DAW-project Bewust Boeren Gouwe Wiericke, won de jaarlijkse Topkuilcompetitie van Melkvee.nl. 

Bert Vergeer: “Deze competie winnen is de kers op de taart natuurlijk. Ik wist dat ik een goede kuil had, maar de beste van Nederland? Dat is wel heel mooi. De grootste winst is natuurlijk dat ik van deze kuil de hele winter profijt heb. Met deze kuil kan ik de koeien voeren zodat dat ik niet veel hoef te corrigeren en dat is fijn, want ik voer geen mais.” 
 

Waar scoorde jouw kuil goed op volgens de jury? 

“In de Topkuilcompetitie draait het om vijf punten. Het is van belang dat er in de kuil gemiddeld 950 VEM (energie), gemiddeld 150 Ruw Eiwit en voldoende NDF zit. Dat laatste om de koe goed te laten herkauwen. Daarnaast is voldoende zwavel (S-index) en inkuilen met het juiste Droge stof-percentage (de zogeheten Conserveringsindex) belangrijk. Hier scoor ik dus goed op, maar voornaamste is dat mijn kuil goed aansluit bij mijn bedrijf. Omdat ik geen mais voer, melken mijn koeien op een grasrantsoen in combinatie met bierbostel. Dat laatste is mijn inziens belangrijk voor de gezondheid.”

 

Wat doe jij mogelijk anders wat betreft bemesting en voederwinning? 

“Ik maak naast 25 kuub dierlijke mest gebruik van vloeibare kunstmest (Power Basic). Power Basic bevat Ammoniumstikstof dat geleidelijk beschikbaar komt voor het gras. Daardoor blijft het gras stevig met veel blad. Het beperkt ook de aanmaak eiwit. Ik bemest drie keer met vloeibare kunstmest, maar wil naar twee keer per jaar om de aanmaak van eiwit verder te beperken. Ik probeer de eerste snede zo laat mogelijk te maaien, dat was in 2019 toch al deels op 30 april omdat daar al ca. 5 ton ds stond.  Het resterende deel van de eerste snede  maaide ik op 11 mei,  de tweede snede op 17 juni  en van de derde snede maakte ik grasbrok.”

 

Wat kun je vertellen over het bodemleven? 

“Ik teel enkel gras, want dat is in deze streek met klei- en veengrond wat mij betreft het beste voor de bodem. Met mais zie je het land gewoon zakken. Sinds ik met mais gestopt ben, zie ik daar het bodemleven weer toenemen. Tijdens  een studiegroepbijeenkomst waarbij een profielkuil werd gegraven op grasland telde ik aardig wat wormen. Een kuil graven doe ik overigens niet regelmatig, Ik kijk vooral naar de groei van het gewas en constateer daaruit dat door mijn manier van boeren het bodemleven verbeterd.” 

 

Wat zou je willen onderzoeken op het gebied van ruwvoerteelt? 

“Ik voer mijn koeien koolstofpoeder bij, daar hebben zij baat bij en daarnaast verbetert het de kwaliteit van de mest en daarmee de bodem. Het bindt de ammoniak. Volgens mij is er nog wel wat te winnen met toevoegmiddelen aan drijfmest. Ik mis het gedegen onderzoek naar die toevoegmiddelen. Er zijn verschillende soorten op de markt en ik heb nog geen betrouwbare cijfers om een keuze te maken. Ik zou graag meer kennis willen, een pilot willen doen bijvoorbeeld. Ik ben een praktische boer: eerst zien, dan geloven.” 
 

Meer informatie

De topkuilcompetitie is een initiatief van Melkvee.nl en wordt al uitgevoerd sinds 2012. Melkveehouders kunnen van juni tot september meedoen met de studieclub, individueel en provinciaal. Meer informatie op de website van www.melkvee.nl. 
 
In het project Bewust Boeren Gouwe Wiericke is LTO Noord samen met de hoogheemraadschappen De Stichtse Rijnlanden en Rijnland en agrariërs in het gebied Gouwe-Wiericke actief aan de slag gegaan met maatregelen om hun nutriëntenverlies te verminderen. Meer informatie? Neem dan contact op met regio-coordinator Marieke van Leeuwen via mvleeuwen@projectenltonoord.nl

 

 

 

Back to top