'Koeien lopen tussen de walnoten'

In Nieuwe Oogst een portret van melkveehouder Charl van de Sande uit het Zeeuwse Nieuwerkerk. Hij plant ieder jaar 4 hectare walnotenbomen. Inmiddels staat er 10 hectare. Een investering in de toekomst aldus de melkveehouder zelf.
 
De notenteelt is behalve om de extra inkomsten (in de toekomst) ook interessant omdat het waterkwaliteit verbetert.
Een boom beperkt de af- en uitspoeling van nutrienten meer dan gras, dus dat is goed voor de waterkwaliteit. Wanneer de bomen als een bufferstroken fungeren tussen weiland en sloot, is dat effectiever voor het verbeteren van de waterkwaliteit dan alleen een grasstrook. Een bufferstrook met walnoten is namelijk vaak breder dan alleen een strook met gras. Daarnaast leggen de bomen C02 vast en is er bij bomen sprake van een lage onkruiddruk.
 

Goede toekomst

Voor veel melkveehouders is het vast een vreemd gezicht. In het Zeeuwse Nieuwerkerk lopen de koeien tussen de walnotenbomen. Beter gezegd: tussen de jonge aanplant. Voordat er daadwerkelijk goed geoogst kan worden van de walnotenbomen ben je zo vijftien jaar verder. Voor melkveehouder Charl van de Sande (31) is het dan ook een investering in de toekomst. 
'Ik heb altijd al interesse gehad in bomen. Ook in fruit, trouwens. Ik denk dat walnotenteelt een goede toekomst heeft. Er worden goede prijzen voor betaald en het is de verwachting dat we meer plantaardige eiwitten gaan eten, de eiwittransitie', vertelt Van de Sande. 
'Koeien vind ik ook prachtig, dat is onze hoofdtak. Maar het is mooi om het te kunnen combineren. Een stuk risicospreiding in het bedrijf. Je bent dan qua inkomen niet afhankelijk van alleen melk.'

Lees meer over het project ´Bufferstroken 2.0 notenteelt´

Back to top