Minder risico bij extreem weer: ondergronds subirrigatiesysteem

Dankzij een 1,5 kilometer lange pijpleiding wordt het spoelwater van drinkwaterbedrijf Brabant Water voortaan effectiever benut: namelijk op de percelen van melkveehouder Twan van der Laar. Nieuwe Oogst ging kijken bij de deelnemer aan het DAW-project Bufferboeren Veghel. 

 

De verouderde beregeningsinstallatie kan hij voortaan in de schuur laten staan. Sinds twee weken voedt melkveehouder Twan van de Laar uit Veghel 19 hectare grasland met spoelwater van Brabant Water via een ondergronds subirrigatiesysteem. De voorziening is onderdeel van het DAW-project ‘Bufferboeren Veghel’, een samenwerking tussen Brabant Water, waterschap Aa en Maas en ZLTO, en speelt in op de klimaatverandering. Spoelwater van het waterwingebied van Brabant Water in Veghel dat voorheen op de sloot werd geloosd, komt nu via een 1,5 kilometer lange pijpleiding terecht in een ontvangstput bij Van de Laar. Vandaar wordt het via een subirrigatiesysteem in de grond gebracht, waardoor het water effectiever wordt benut en het teveel aan gebruikt water kan infiltreren in de bodem. 

 

Zelf bedienen

 ‘Ik kan het systeem eenvoudig zelf bedienen door een klep open of dicht te zetten’, zegt Van de Laar. ‘Mijn percelen zijn in vier blokken verdeeld waardoor ik het ene perceel meer water kan geven dan een ander, als dat nodig is. Als het te nat is, kan ik het water ook afvoeren.’ De melkveehouder loopt op deze manier zo min mogelijk risico bij extreem weer en hoopt zoveel mogelijk sneden van het land te kunnen halen. Ook denkt hij erover om weer aan weidegang te gaan doen. ‘De eigen investering hoop ik binnen een paar jaar te hebben terugverdiend.”

 

Bufferboeren Veghel 

In het waterwingebied bij Veghel heeft Brabant Water vergunning om de drinkwaterwinning te verhogen. Terzijnertijd wordt bijna 4 miljoen kuub meer opgepompt. Als goede buur wil Brabant Water de droogteschade voor de betrokken boeren te verminderen, door de bodem van de agrarische gronden te optimaliseren. Lees meer

 

Bron: foto en artikel stonden 6 juni 2020 in NIeuwe Oogst. 

 

Back to top