Samenwerking DAW en agrarische collectieven bevorderen

De boeren die aangesloten zijn bij agrarische collectieven kunnen een hele goede rol vervullen bij het behalen van de waterdoelen van het DAW. Daarom wil DAW meer samenwerking bevorderen tussen het supportteam DAW en agrarische collectieven. Begin maart ging Wouter Rozendaal (Aequator Groen & Ruimte) samen met Marjon Schultinga van Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen (ANOG) tijdens de jaarlijkse BoerenNatuur-dag in Nijkerk in gesprek met agrarische collectieven om kennis en ervaring uit te wisselen en mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken. 

Gemeenschappelijke doelen

De hele agrarische sector is nodig willen we in Nederland de gestelde waterdoelen halen, dus ook de agrarische collectieven, vertelt Wouter Rozendaal. “Zij kunnen met hun netwerk en opgedane ervaring in het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLB) een goede bijdrage leveren.” Hoewel de 40 agrarische collectieven voornamelijk het agrarisch natuurbeheer uitvoeren en het DAW een projectorganisatie is die voornamelijk investerings- en kennisprojecten initieert, ziet Rozendaal veel overeenkomsten. Er zijn gemeenschappelijke doelen, denk aan verbeteren van waterkwaliteit en klimaat. Ook beschikken we beiden over een breed netwerk onder boeren en overheden en kunnen we elkaar op die manier met een gebiedsgerichte aanpak versterken.”

ANOG

Een goed voorbeeld van samenwerking is de het DAW-project ‘Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen’ dat uitgevoerd wordt door het ANOG. Doel van het project dat sinds 2018 loopt is het verbeteren van de waterkwaliteit, het vergroten van biodiversiteit en het professionaliseren van het akkerrandenbeheer in het gebied. Inmiddels doen 56 agrariërs mee. Rozendaal: “Interessant is dat dit een DAW kennisproject is, gekoppeld is aan beheermaatregelen uit het ANLB. De akkerranden worden uit het ANLb gefinancierd en kennisproject valt onder het DAW.  Beide bewegingen komen dus mooi samen.” Schultinga: “Dankzij dit DAW-project, kan het agrarisch collectief meer betekenen voor haar leden. We zien in Oost-Groningen dat het werkt en willen dit bij meer agrarische collectieven ontwikkelen.” Zo ontwikkelt ANOG bijvoorbeeld ook factsheets of apps die door andere collectieven ook ingezet kunnen worden. 

BoerenNatuurdag

Volgens Rozendaal is er interesse bij de agrarische collectieven voor meer samenwerking. “Onbekend maakt onbemind, niet alle collectieven wisten precies wat het DAW doet, maar door het voorbeeld van ANOG zie je dat andere mensen geïnspireerd raken. Daar moeten we dus op inhaken.”  Het komende jaar wordt vanuit het DAW meer de samenwerking opgezocht met de agrarische collectieven. Regio-coördinatoren van het DAW zullen de collectieven betrekken bij het uitwerken van de regionale plannen om de komende jaren de waterkwaliteit per gebied op orde te brengen. Rozendaal: “Samenwerking moet groeien en dat heeft tijd nodig. Maar we zitten op de juiste weg.”

 

Back to top