Subsidie voor waterbesparende maatregelen

Boeren in het gebied van waterschap Rivierenland die investeren in waterbesparende maatregelen, kunnen gebruikmaken van de subsidieregeling waterbesparende maatregelen. Deze regeling is voor investeringen in innovaties om water te besparen zoals druppelirrigatie, peilgestuurde drainage en beslissingsondersteunende systemen. Tot nu toe kwamen bij het waterschap de meeste subsidieaanvragen binnen voor investeringen in druppelirrigatie in de fruitteelt en de boomteelt en in bodemvochtsensoren, vaak in combinatie met een beslisingsondersteunend systeem.

Akkerbouwer Arjan de Graaf investeerde in een raindancer met een subsidie uit de regeling van 40 procent van de aanschafwaarde. 'Het was best een grote investering', zegt hij. 'Ik weet niet of ik het zonder subsidie zou hebben gedaan. Maar nu ik ervaar hoeveel gemak het geeft, ben ik blij dat ik het heb gedaan.'

Lees hier de ervaring van akkerbouwer Arjen de Graaf met zijn aangeschafte raindancer. 

Subsidieregeling

De subsidieregeling van waterschap Rivierenland loopt tot medio 2023 of tot het moment dat het gereserveerde budget op is. Van de oorspronkelijke ruim 1,4 miljoen euro is nog zo'n 200.000 euro over, zegt Marjolein Reijnierse van het waterschap. Waarschijnlijk is dat bedrag nog wel groter, omdat niet alle aanvragers alle subsidie benutten. Ze roept boeren op te onderzoeken of een investering in waterbesparende maatregelen interessant is, zeker zolang er subsidie beschikbaar is. Ook Johan Elshof, DAW regiocoördinator van Noord-Brabant en waterspecialist van ZLTO, roept agrarisch ondernemers op om nog mee te doen. Vooral omdat het erop lijkt dat de subsidieregeling geen vervolg krijgt ondanks een verzoek van ZLTO om dat wel te doen.

Meer informatie over de subsidieregeling? Klik hier!

Bron: Nieuwe Oogst

Back to top