Subsidieregeling maatregelen terugdringen perceelsemissie

In waterschap Hunze en Aa’s in Drenthe en Groningen krijgen deelnemende akkerbouwers aan het project ‘Perceelsemissie verminderen’ een tegemoetkoming voor maatregelen die ze nemen. Effectieve maatregelen zoals mechanische onkruidbestrijding, gebruik van wingsprayer en gerichte spuitapparatuur komen in aanmerking voor de subsidie die kan oplopen tot 10.000 euro per bedrijf.

Er is in de afgelopen jaren al veel gedaan door boeren uit het gebied om emissie van gewasbeschermingsmiddelen in het beheergebied van waterschap Hunze en Aa’s te verminderen. Zo is de emissie via drift sterk teruggedrongen en weten akkerbouwers wat ze met hun restvloeistoffen moeten doen. Toch wordt bij metingen van de kwaliteit van het oppervlaktewater nog regelmatig gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen, in te hoge concentraties.

Advies over juiste maatregelen

Het DAW-project Verminderen perceelsemissie ondersteunt akkerbouwers in het Drentse en Groningse waterschap Hunze en Aa’s financieel bij het nemen van de juiste maatregelen om emissies te verminderen. Deelnemers krijgen daarom eerst gratis en vrijblijvend advies over welke maatregelen effectief zijn op hun bedrijf. Deze zijn getoetst door een kwaliteitsteam met vertegenwoordigers van het waterschap en landbouw, zodat deelnemers zeker weten dat ze de juiste investering doen. Akkerbouwers kunnen 40 procent subsidie krijgen voor die maatregelen.

Maatregelen die in aanmerking komen

Effectieve maatregelen zijn bijvoorbeeld spuittechnieken die drift vergaand reduceren, zoals wingsprayer en luchtondersteuning, mechanische onkruidbestrijding en aanleg en beheer van een infiltratiegreppel (om afspoeling tegen te gaan). Ook gebruik van sensorgestuurde of andere selectieve en/of gerichte spuitapparatuur valt onder de juiste maatregelen. Bekijk ook deze brochure voor meer informatie over verminderen van perceelsemissie. (brochure gemaakt nav soortgelijk project in Friesland)

Meedoen?

Tjeerd Hoekstra is projectleider van het project ‘Perceelsemissie verminderen’, wie zich wil aanmelden of meer informatie wil kan mailen naar thoekstra@projectenltonoord.nl

 

Back to top