Tineke de Vries in magazine I&W: 'Vertrouw meer op vakmanschap boer'

Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat ontwikkelde samen met het netwerk van milieuprofessionals het Tijdschrift Milieu. Tineke de Vries, LTO-portefeuillehouder Bodem & Water, vertelt in het magazine hoe boeren en tuinders nu al werken - onder meer via het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer - aan een gezonde bodem en goed en voldoende water. 

Maak gebruik van kennis en kunde boer 

Tineke, ook nog akkerbouwer in het Friese Hallum, pleit voor meer vertrouwen in het vakmanschap van agrarische ondernemers en vindt dat de overheid gebruik kan maken van de kennis en kunde van boeren en tuinders. “Mijn man en ik ondernemen op ons akkerbouwbedrijf met in ons achterhoofd een periode van 30 jaar en willen iets goeds neerzetten voor de toekomstige generatie. Zo is dat bij veel andere boeren en tuinders ook.” Consistent landbouwbeleid met duidelijke, langdurige doelen door de overheid is daarvoor cruciaal. “Ik zie dat goed in de projecten van het DAW. Er wordt gewerkt aan doelen als een gezonde bodem en een betere waterkwaliteit, maar ook aan het economisch perspectief van de agrariër. Dát is volgens mij de manier."  

Bodem is belangrijkste kapitaal 

Met twee bedrijfsopvolgers aan de keukentafel ontkomt Tineke de Vries niet aan soms pittige discussies over de juiste werkwijze op het akkerbouwbedrijf in Hallum. Werkzaamheden op het land hebben invloed op de dag van morgen, op de oogst van dat seizoen, maar ook op de bodem van over tien jaar. Dat besef is er bij boeren en tuinders vandaag de dag, weet De Vries. “Vroeger dachten we minder na over wat goed is voor de bodem en wat niet. Nu wel en dat moet ook: de bodem is immers het belangrijkste kapitaal van de boer.” Meer leren over een gezonde bodem en goede waterkwaliteit- en kwantiteit juicht de boerin van harte toe. “Via de projecten van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer bijvoorbeeld. Het goede doen voor de bodem is namelijk een zoektocht. Iedere keer weeg je als boer en tuinder opnieuw af: hoe pakt deze maatregel uit voor de bodem? En voor mijn gewasopbrengst? Ik leer vrijwel iedere dag bij.”

 

Lees het volledige artikel uit het Milieu Magazine. 

Het Tijdschrift Milieu is gemaakt in aanloop naar het Nationaal Milieuprogramma 2022 dat vooruit kijkt naar milieubeleid tot 2050. 

Back to top