Velddemo effect groenbemester op kleigronden

Dat groenbemester een positief effect heeft op het behoudt van structuur en bodemleven in zandgrond is bekend. Maar wat is het effect op kleigrond? Na verschillende grondbewerkingen heeft Loonbedrijf van Hal afgelopen najaar de groenbemesters rogge en Italiaans raaigras in stroken op kleigrond geteeld. Ook is er een strook zonder groenbemester.

Wat is het verschil in de bodem bij het wel of niet telen van groenbemester? En wat is het effect van de verschillende grondbewerkingen uitgevoerd op kleigrond? U hoort en ziet het tijdens de velddemo op woensdagmiddag 5 april in Netterden. Daarna wordt de groenbemester mechanisch ondergewerkt op verschillende wijze.

Programma

13.30 uur Inloop met koffie/ thee

13.45 uur Welkom door projectleider Michaela van Leeuwen Efficiënt nutriëntenbeheer

13.50 uur Toelichting door Erik Morssink Van Hal Loonbedrijf

14.00 uur Bodem nader bekeken met bodemadviseur Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice

14.25 uur Inzetten machines chemievrij onderwerken vanggewas: klepelmaaier, schijveneg, kopeg, ecoploeg, biofrees, triltandcultivator of een combinatie van deze.

15.15 uur Einde

Locatie

De demo is op een perceel aan de Jonkerstraat 14 te Netterden, parkeren achter de loopstal, bij de kuilplaten. Zie onderstaande kaartje.

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met projectleider Michaela van Leeuwen: 06 512 59 725. Aanmelden voor deze velddemo is niet nodig.

Loonwerkcluster Oost-Nederland

Vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) worden velddemo’s in samenwerking met loonwerkers georganiseerd. Het doel van de demo’s is om kennis uit te wisselen tussen loonwerkers en agrariërs op het gebied van een gezonde bodem en nutriëntenbenutting. Meer weten? Ga naar agrarischwaterbeheer.nl/loonwerkers.

Back to top