Velddemo: Innovatieve technieken van bodem bewerken in het voorjaar

De strategie van de hoofdgrondbewerking verandert naarmate het klimaat grilliger wordt. Meer periodes van droogte of juist extreme regenval maken dat een gezonde, niet-verdichte bodem essentieel is. De ontwikkeling naar ondieper werken om bodembiologie te behouden, vraagt andere manieren van bewerken dan voorheen. Vanuit deze focus tonen we een aantal interessante innovaties tijdens de demo avond op dinsdag 18 april in Nagele.

Tijdens de demo zijn de volgende innovatieve technieken te zien om bodem te bewerken:

  • Imants Culter in combinatie met Ekomix - ondiepe spitmachine
  • Geohobel - ondiepe freestechniek uit Oostenrijk
  • Alpego Overtopfrees in samenwerking met loonbedrijf Ten Hove uit Kamperveen
  • Basselier Overtopfrees in samenwerking met Loonbedrijf Geerse, Zeewolde (onder voorbehoud)
  • Treffler TGA vlakveldsculter in combinatie met kopeg
  • Onder voorbehoud aanvullende merken/technieken

Daarnaast zullen we terugkijken op de resultaten van de velddemonstratie van 11 november op hetzelfde perceel waarbij grasland mechanisch vernietigd werd. Hoe succesvol is dit geweest?

Programma

18:45 uur Inloop met koffie

19.00 uur Inleiding door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), Actieplan Bodem en Water (ABW) en Christoffel den Herder (Ceres Horti Advice)

19.15 uur Start velddemonstratie diverse machines

21.00 uur Afronding demo met hapje en drankje

Wil je aanwezig zijn tijdens de demo? Meld je aan!

Locatie en contact

We zijn welkom op het perceel van Arjan Veenstra op de Hoek Ramsweg-Palenweg, Nagele (zie foto). De velddemo vindt plaats in het blauwe vak en parkeren is mogelijk in het rode vak. LET OP! We geven tijdig aan via deze link wanneer de demo niet door kan gaan vanwege regen. Contact via Thea: 06 48263234.

Loonwerkcluster West-Nederland

Vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) worden velddemo’s in samenwerking met loonwerkers georganiseerd. Het doel van de demo’s is om kennis uit te wisselen tussen loonwerkers en agrariërs op het gebied van een gezonde bodem en nutriëntenbenutting. Meer weten? Klik hier!

Back to top