Wat doet precisiebemesting voor nitraatuitspoeling?

De opbrengsten zijn hoger en de achtergebleven hoeveelheid stikstof is lager: precisiebemesting kan een grote rol spelen in het verder terugdringen van nitraatuitspoeling. Dat zegt Ellen Kusters, projectleider Duurzaam Schoon Grondwater. “Natuurlijk zijn ook timing, bodemkwaliteit en het toedienen van water belangrijk, maar met precisiebemesting wordt egaler bemest.”

Al drie jaar voert Ellen Kusters – nu onder de vlag van het Limburgse grondwaterbeschermingsproject Duurzaam Schoon Grondwater – demo’s uit met precisiebemesting rond het grondwaterbeschermingsgebied Bergen in Limburg. Kusters is met name benieuwd naar welke rol precisiebemesting kan spelen bij het terugdringen van nitraatuitspoeling naar de bodem.

Bemesten als het smeren van een boterham

Precisietechnieken komen steeds meer onder de aandacht van agrarische ondernemers, maar de meeste percelen worden nog steeds op uniforme manier bemest. Kusters: “Dat wil zeggen dat de meeste ondernemers hun percelen bemesten zoals we een boterham smeren: een vaste hoeveelheid gelijk over het oppervlak verdelen.” Omdat er verschillen zitten in de aanwezige hoeveelheid stikstof en fosfaat per kilogram mest, ontstaan echter ook verschillen in de hoeveelheden mineralen die je aan je bodem toedient. “Met precisiebemesting los je dat op.”

Plaatsspecifiek

Op de demovelden regelt Kusters door middel van precisiebemesting de mestgift zodanig dat overal dezelfde hoeveelheid stikstof of fosfaat terecht komt. Onder het uitrijden meet een infraroodsensor de aanwezige hoeveelheid stikstof en fosfaat. Als er variaties in de samenstelling zitten, wordt dit bijgestuurd door te variëren in de snelheid van de afgifte. De toediening wordt vervolgens plaatsspecifiek vastgelegd. Kusters: “Bij het hakselen leggen we de opbrengst en kwaliteit ook plaatsspecifiek vast, zodat we kunnen toediening en resultaat kunnen vergelijken. Blijven er opbrengstverschillen bestaan dan kan verder gezocht worden naar een verklaring.”

 

Hogere opbrengsten, minder uitspoeling

Op het demoveld in grondwaterbeschermingsgebied Bergen liggen twee stroken waar met de hoeveelheid stikstof gevarieerd wordt en drie stroken waar gevarieerd wordt met fosfaat. Daarnaast liggen stroken waar op de uniforme manier bemest wordt. Kusters: “Wat we nu al drie jaar op rij zien is dat op de stroken waar we precisiebemesting toepassen, de opbrengsten hoger zijn en de achtergebleven hoeveelheid stikstof in de bodem lager. Natuurlijk spelen timing, de kwaliteit van de bodem en het toedienen van voldoende water ook een belangrijk rol, echter door precisiebemesting wordt egaler bemest.” Tussen stroken met de verschillende bemestingniveau’s ziet de DSG-projectleider verschil in kolfzetting en ziektedruk in de mais.

Slimmer toedienen van mineralen

De overstap naar precisiebemesting is een andere manier van werken, vindt Kusters: de machines moeten beschikbaar zijn, de loonwerker moet kennis hebben, er zijn nog uitdagingen wanneer de veehouder een combinatie van varkens- en rundveemest gebruikt. Kusters: “Maar deze demo’s laten zien dat je door het slimmer toedienen van mineralen, betere opbrengsten kunt realiseren. Stikstof wordt beter opgenomen omdat het naar behoefte van het gewas toegediend wordt. De uitspoeling wordt ook minder. Dat is een win-winsituatie.”

Meer informatie 

Kijk voor meer informatie over het project Duurzaam Schoon Grondwater op deze pagina of neem direct contact op via DSG@arvalis.nl

Back to top