Water vasthouden of hergebruiken: omgaan met de droogte

Binnen het DAW-project Wel goed water geven dat loopt in Brabant is financiering beschikbaar voor het uitvoeren van maatregelen om meer hemelwater vast te houden of te hergebruiken. Daarmee krijgen agrarische deelnemers een bijdrage van maximaal 5000 euro per bedrijf voor maatregelen als peilgestuurde drainage, plaatsen van LOP stuw of knijpstuwen, verhogen van de slootbodem en het voorkomen van bodemverdichting. 

Het hebben van niet te veel en niet te weinig water houdt de gemoederen bezig op het boerenerf. Vaak zijn alle ogen gericht op wateroverlast, omdat de gevolgen ervan zo duidelijk zichtbaar zijn. Maar agrarische ondernemers weten dat het tegengaan van droogte ook een enorme uitdaging kan zijn.

Blijf weersextremen de baas

Dankzij een stimuleringsbijdrage in het project ‘Wel goed water geven’ is het nu extra aantrekkelijk om werk te maken van water. Er is in totaal 500.000 euro beschikbaar voor vergoeding, per bedrijf is er maximaal bedrag van 5000 euro beschikbaar. De gekozen maastregel wordt vergoed door provincie Noord-Brabant, ZLTO begeleidt het proces en kan adviseren bij het nemen van de juiste maatregel. 

Druppelslang 

Zo investereerde boomkweker Paul van den Broek uit Hilvarenbeek via het project Wel goed water geven in een druppelslang. Daardoor komt het water nu op de juiste plek en verliest hij geen water meer zoals bij beregenen met de haspel wanneer het water gauw verdampt. Ook scheelt het volgens Van den Broek in de kosten: beregenen is duur en is het beter voor de planten. "Planten vinden het niet prettig om plots een koude douche te krijgen. ‘De druppelslang is onze beste investering sinds tijden."
 

Meer informatie 

Op www.zlto.nl/welgoedwatergeven staat meer informatie over de mogelijke maatregelen en de bijdrage. 

 

Back to top