Drie nieuwe DAW demobedrijven in de fruitteeltsector
Aanmelden mogelijk

Woensdag 2 april 2025 - 16.30 - 21.00

Dé Waterdag voor de fruitteelt!

Locatie: Leerbroekseweg 16 in Leerbroek

Water is een belangrijke succesfactor voor de teelt van lekker en gezond fruit. Daarom nodigen we je van harte uit voor Dé Waterdag. Een inspirerende dag speciaal voor fruittelers, erfbetreders en beleidsmakers die alles willen weten over:

  • de kader richtlijn water,
  • het nieuwe protocol “nagenoeg gesloten erf”,
  • het beheer van rivierkreeften,
  • de effectiviteit van emissiebeperkende spuittechniek,
  • het rendement van bodem- en waterbeheer,
  • het voorkomen van overtredingen bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen,
  • en over wat de familie de Jong doet om emissierisico’s te beperken.
Meld je aan!

Programma

16.15 uur – Inloop en Ontvangst

16.30 uur– Het waarom van deze dag

Opening van de dag met een interview met Sander Bos (adjunct directeur NFO), MarinusHuismans (voorzitter themagroep Water NFO) en Johan de Jong (mede-eigenaar van Fa. deJong – Fruit).

16.45 uur –  Het hoe en waarom van de Kader Richtlijn Water (KRW)

Het behalen van de doelen in de KRW gaat over veel meer dan het terugdringen van restanten van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. Diederik van der Molen is beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij vertelt over het hoe en waarom van de KRW en over hoe fruittelers en overheden samen kunnen werken aan het verbeteren van de waterkwaliteit én de biodiversiteit in- en rond watergangen.

17.45 uur – Diner en netwerken

18.30 uur – Start workshops

18.30 tot 19.10 uur – Workshop ronde 1

19.10 tot 19.50 uur – Workshop ronde 2

19.50 tot 20.30 uur – Workshop ronde 3

20.30 uur – Plenaire afsluiting met een terugblik op de dag

21.00 uur – Borrel

Overzicht workshops

Workshop 1: Rondleiding Fa. De Jong – Fruit

Fruitteler Dirk de Jong geeft een korte rondleiding door het familiebedrijf met aandacht voor de emissiebeperkende maatregelen die de familie De Jong genomen heeft en de investeringen die daarmee gemoeid zijn.

Workshop 2: Effectiviteit van spuiten met een hoge DRT-klasse

Gijsbert Hakkert (adviseur bij CAF) vertelt over de effectiviteitsdemo’s die momenteel lopen op het FRC-Randwijk en in de praktijk. Hendrik Hol (eigenaar van H.S.S.) is hierbij aanwezig om vragen te beantwoorden over de driftreducerende spuittechniek van H.S.S. Fruitteler Johan de Jong legt uit waarom hij gekozen heeft voor dit type spuit.

Workshop 3: Hoe gesloten is jouw erf?

Jaco van Bruchem (beleidsmedewerker bij de NFO) vertelt over het hoe en waarom van het nieuwe “protocol nagenoeg gesloten erf” voor de fruitteelt. Aaron de Hond (werkzaam bij Agromanager) laat zien hoe je met behulp van een nieuwe module in Agromanager kunt checken of jouw erf emissieproof is.

Workshop 4: Houd je aan de wet voor een breed middelenpakket

Overtredingen rond het toepassen van GWB-middelen resulteren niet alleen in boetes maar kunnen indirect ook bijdragen aan verdere inperking van het beschikbare middelenpakket.In deze workshop gaan we in op de bevindingen van de NVWA in relatie tot naleving van wet- en regelgeving, op het voorkomen van overtredingen, op de extra eisen/regels in waterwingebieden / grondwater-beschermingsgebieden en op wat de inzet van de NFO is rond het thema water.

Workshop 5: Exoot in de Sloot “Schoon water en het beheer van de rivierkreeft”

Ronald Gylstra (adviseur waterkwaliteit en ecologie bij Waterschap Rivierenland) deelt zijn kennis over de rivierkreeft. Hij gaat hierbij onder andere in op wat oeverbeheer kan betekenen in het terugdringen van deze exoot. Sjoerd Pietersen (projectleider bij WSRL) is ook aanwezig. Hij gaat graag in gesprek over hoefruittelers en waterschappen elkaar kunnen versterken bij het aanpakken van de kreeft.

Workshop 6: Het belang van een bodem- & waterstrategie voor een fruitteeltbedrijf

Willem Kalle (adviseur bij Fruitconsult) vertelt over de cruciale rol van een doordachte bodem- en waterstrategie voor een fruitteeltbedrijf én geeft zijn visie op hoe een gezonde bodemstructuur en een efficiënte waterhuishouding bijdragen aan een duurzame en rendabele teelt.

De bijeenkomst is onderdeel van het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ en mogelijk gemaakt door Koninklijke Nederlandse Fruittelers Organisatie, Waterschap Rivierenland, Platform FRUITVOORUIT.NL en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.