droogte sproeien in grasland
Aanmelden mogelijk

Dinsdag 17 juni 2025 - 09.30 - 15.00 uur

Kijk bij collega-boeren: zó gaan zij om met droogte

Locatie: Drenthe

Het is een van de droogste voorjaren ooit. Hoe zorg je dat je gewassen genoeg water krijgen zonder dat je te veel verspilt? En hoe houd je de bodem gezond, ook als het langer droog blijft? Stap op dinsdag 17 juni in de Waterkaravaan en kijk mee hoe collega-boeren maatregelen treffen om water vast te houden.

 

Wat gaan we doen?

We stappen samen in de bus en bezoeken drie boeren die ieder op hun eigen manier goed omgaan met water:

  • Om 09:30 uur verzamelen we in Beilen, daarna vertrekken we samen met de bus naar de eerste boer. De exacte opstap locatie ontvang je ruim van te voren via de mail.
  • Eerste stop: akkerbouwer Bouwmeester in Drijber, die druppelirrigatie gebruikt om zijn uien precies de juiste hoeveelheid water te geven.
  • Daarna gaan we naar Hans Vetketel, melkveehouder in Koekange, die zijn zandgrond verrijkt met klei om water en nutriënten beter vast te houden. Hier lunchen we ook samen.
  • Onze laatste stop is bij vaste plantenkweker Colenbrander in Linde, die met behulp van het bedrijfsbodemwaterplan de juiste vorm van peil gestuurde drainage heeft gekozen om het waterpeil optimaal te regelen.
  • Rond 15:00 uur zijn we weer terug in Beilen.

Waarom is dit interessant voor jou?

  • Leer hoe je met maatregelen droogte en watertekort beter aanpakt.
  • Ontdek wat voor jouw bedrijf werkt, of je nu akkerbouwer, melkveehouder of vaste plantenkweker bent.
  • Krijg informatie over subsidies voor deze maatregelen.
  • Wissel ervaringen uit met collega-boeren en vergroot je netwerk.

Wil je ook aan de slag?

Wil jij ook aan de slag met druppelirrigatie, peil gestuurde drainage of het toepassen van klei op zand? In de waterschapsgebieden Vechtstromen, WDODelta, Vallei & Veluwe en Rijn & IJssel is er 40% subsidie beschikbaar tot €20.000 per bedrijf. Benieuwd of je in aanmerking komt? Ga mee met de Waterkaravaan op 17 juni of kijk op www.dawoostnederland.nl.

Stap in de bus!

Wil jij ook beter voorbereid zijn op droge periodes? Meld je dan nu aan voor de Waterkaravaan via onderstaand aanmeldformulier. We verzamelen dinsdag 17 juni om 09:30 uur in Beilen, de exacte opstaplocatie ontvang je ruim van tevoren per mail.

man op knie bij aanleg druppelirrigatie op kale grond

Wat doen die maatregelen eigenlijk?

Druppelirrigatie

Te veel water kan schade geven, net als te weinig. Met peilgestuurde drainage houd je het grondwaterpeil precies goed: niet te hoog en niet te laag. Zo blijft de bodem gezond en krijgt je gewas altijd voldoende water, ook in droge periodes. Dit vermindert droogtestress, voorkomt wateroverlast en zorgt dat je minder hoeft te beregenen.

Klei op zand brengen

Klei op zand

Door klei uit te strooien over schrale zandgrond wordt de bodem vruchtbaarder en kan die meer water en voeding vasthouden. Dat betekent:

  • Hogere opbrengst.
  • Minder uitspoeling van nutriënten en bestrijdingsmiddelen.
  • Minder beregening nodig, omdat de bodem water langer vasthoudt.
  • Verbeterde bodemstructuur en vruchtbaarheid door klei-humuscomplexen.
Drainage aanleggen met rekker op gras

Peilgestuurde drainage

Te veel water kan schade geven, net als te weinig. Met peilgestuurde drainage houd je het grondwaterpeil precies goed: niet te hoog en niet te laag. Zo blijft de bodem gezond en krijgt je gewas altijd voldoende water, ook in droge periodes. Dit vermindert droogtestress, voorkomt wateroverlast en zorgt dat je minder hoeft te beregenen.

Gerelateerde advies & subsidies