Efficiënt omgaan met meststoffen, met name stikstof, is goed voor de portemonnee van de boer en goed voor de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater. Tijdens de herfstbijeenkomst van TopBodem gaat het over de maatregelen in najaar en voorjaar die bijdragen aan het voorkomen van stikstofverliezen en het vasthouden van stikstof voor de volgende teelt. Alles begint bij inzicht in bodemprocessen.
Gepubliceerd op woensdag 30 oktober 2024
Woensdag 6 november 2024 - 12.30 uur
TopBodem bijeenkomst Nmin
Locatie: Wageningen UR Open Teelten, Proefboerderij Kooijenburg Marwijksoord 4 4948 XB Marwijksoord
Samen werken aan stikstofefficiëntie
Voor het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is de bijeenkomst op 6 november een uitgelezen kans om samen met telers te analyseren waar de mogelijkheden liggen om efficiëntie te verhogen en uitspoeling te verlagen. Voor stikstof is daarbij van belang hoeveel er achterblijft na het teeltseizoen. Om dat te weten kan de boer een Nmin-bepaling laten doen. Door te weten wat er aanwezig is in de herfst, krijgt de teler inzicht in de gevolgen van de bemesting en mineralisatie in het groeiseizoen.
Optimaliseren van de stikstofefficiëntie in het groeiseizoen heeft alles te maken met het laten aansluiten van stikstofbeschikbaarheid bij het gewasstadium. Omdat niet alle omstandigheden voorspelbaar zijn – weer en gewasgroei zijn immers maar kort van tevoren te voorspellen – zal er een rest stikstof achter kunnen blijven. Het ene gewas is er gevoeliger voor dan het andere. Hoe ga je daar als teler mee om? Hoe zijn bewerkingen, gewasrotatie en groenbemesters behulpzaam om het zo goed mogelijk te doen in de teelt? Dat zijn de vragen die de TopBodem-partners met de telers gaan bespreken.
Programma
12.30 tot 13.00 uur – Inloop
De koffie/thee met iets lekkers staat voor je klaar.
13.00 tot 13.05 uur – Opening door Jorg Tönjes
Topbodem redacteur Jorg Tönjes zal deze bijeenkomst openen en je meenemen door het programma.
13.05 tot 13.30 uur – Inleiding door WUR en akkerbouwer Han Kammer
Marie Wesselink (Wageningen Universiteit en Research) schets de context van de nitraatproblematiek, verteld over het telersnetwerk Akkerbouw voor Waterkwaliteit en introduceert het Integrated Nutrient Management schema. Teler Han Kammer uit Annen verteld over zijn ervaringen en waarom hij mee doet met het project Akkerbouw en Waterkwaliteit.
13.30 tot 13.50 uur – Presentatie DAW door Dirk Johan Feenstra
Tijdens de presentatie van Dirk Johan Feenstra (DAW) wordt het aanbod vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer om stikstof in te zetten tijdens de teelt besproken. Ook wordt er toelichting gegeven over de mogelijkheden, nut en noodzaak van nitraatmetingen en bij bemesting. Door wie wordt hier nu al gebruik van gemaakt?
Daarnaast volgt een inzicht waar nog bijgestuurd kan worden tijdens de teelt.
Daarnaast volgt een inzicht waar nog bijgestuurd kan worden tijdens de teelt.
13.50 tot 14.00 uur – Verplaatsing naar het veld
Na afloop van de presentatie van Dirk Johan Feenstra, verplaatsen we naar het veld voor het veldprogramma.
13.50 tot 14.00 uur – Veldprogramma
Het veldprogramma omvat twee workshops.
De WUR heeft in het veld een peilbuis geplaatst, zodat we het meten van nitraat in het grondwater kunnen laten zien. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de praktische overwegingen van het nemen van Nmin monsters.
De workshop van Van Tafel Naar Kavel geeft inzicht in de waterhuishouding, waarbij er een demonstratie wordt gegeven van onder andere kuil- en booronderzoek.
De WUR heeft in het veld een peilbuis geplaatst, zodat we het meten van nitraat in het grondwater kunnen laten zien. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de praktische overwegingen van het nemen van Nmin monsters.
De workshop van Van Tafel Naar Kavel geeft inzicht in de waterhuishouding, waarbij er een demonstratie wordt gegeven van onder andere kuil- en booronderzoek.
14.45 tot 15.00 uur – Pauze
Er is de gelegenheid om even een kopje koffie/thee te pakken.
15.00 tot 15.20 uur – Presentatie NMI door Romke Postma
In deze presentatie door Romke Postma (HLB Group) worden de volgende vragen behandeld: Wat zegt een Nmin-meting na de oogst over de N-benutting en het risico van nitraatuitspoeling? In hoeverre kun je effectief sturen op een hoge Nmin-waarde na de oogst? En is een Nmin-meting na de oogst geschikt als indicator voor gerichte doelsturing?
15.20 tot 16.00 uur – Afsluitende borrel
Na afsluiting van het programma staat er een borrel op je te wachten om nog even gezellig na te praten met collega’s.
Organisatie
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door TopBodem en Akkerwijzer in samenwerking met Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, Nutriënten Management Instituut, Wageningen Universiteit en Research, Van Iperen, Vandinter Semo en Van Tafel naar Kavel.