De aanmeldperiode voor een gratis bijmestmonster is helaas afgelopen. De volgende keer meteen op de hoogte? Vul het formulier onderaan deze pagina in en krijg als eerste bericht.

Gepubliceerd op dinsdag 25 maart 2025
Slimmer bemesten met gratis bijmestmonster
Wil je graag inzicht in hoeveel stikstof er nog in de bodem zit gedurende de teelt en wil je advies over hoe je de teelt kunt optimaliseren? Vraag dan tot en met 22 april een gratis bijmestmonster inclusief advies aan via het aanvraagformulier hieronder.
Een bijmestmonster helpt je om precies te bepalen of en hoeveel bijbemesting nodig is voor je teelt. Zo voorkom je onnodige kosten voor bemesting, voorkom je uitspoeling en optimaliseer je je opbrengst. De meting bestaat uit een bodemanalyse en gewasanalyse. Dit geeft tijdens het groeiseizoen inzicht in de hoeveelheid direct opneembare nutriënten in de bodem en welke nutriënten opgenomen zijn door de plant. Op basis van de resultaten geeft een regionale bodemadviseur jou een passend advies voor bijbemesting in het groeiseizoen. Het aanvragen van een bijmestmonster is mogelijk tot en met 22 april 2025. De monstername en het adviesgesprek vinden plaats in mei en juni.
Een bijmestmonster in een vorm die bij jou past
Je kunt het bijmestmonster aanvragen als je aardappelen, mais, uien of groentegewassen teelt. Wil je op je perceel aan de slag met een experiment met lagere bemesting? Dan kun je twee metingen laten uitvoeren op één perceel, zodat je de uitkomsten van je proef kunt meten. Je kunt zelf aangeven of je een reguliere meting wilt doen of wilt deelnemen met een experiment. Doe je een experiment in de aardappelen? Dan worden er in een aantal regio’s vrijblijvend groepsbijeenkomsten georganiseerd.
Heb je naar aanleiding van dit aanbod nog vragen? Je kunt contact opnemen met projectleider Dirk Johan Feenstra via info@daw-bodem.nl.
Veelgestelde vragen
Een bijmestmonster geeft je inzicht in de hoeveelheid beschikbare nutriënten in de bodem. Dat helpt je om te bepalen of en hoeveel extra bemesting het gewas nodig heeft. Met deze meting voorkom je onnodige kosten en beperk je de uitspoeling van nutriënten.
Bijbemesten zorgt voor een optimale gewasgroei, doordat de voedingsstoffen nauwkeurig worden afgestemd op de behoefte van het gewas. Dit leidt tot efficiënter gebruik van meststoffen, wat niet alleen kosten bespaart maar ook de kans op uitspoeling vermindert. Met een bijmestmonster
kun je op basis van de resultaten en het advies de stikstofgift aanpassen aan de behoefte van het gewas.
Om te bijbemesten, moet je wel een keer extra het perceel op. Dat vraagt om een tijdsinvestering en extra kosten wanneer je hiervoor een loonwerker hebt. Daarnaast ben je afhankelijk van weersinvloeden en kun je voorafgaand aan het teeltseizoen niet weten of je tijdens het groeiseizoen het land op kunt.
Je kunt een bijmestmonster aanvragen als je één van de volgende gewassen teelt:
– Aardappelen
– Uien
– Mais
– Groentegewassen
Voor een reguliere aanvraag van het bijmestmonster krijg je één meting op een perceel met aardappelen, uien, mais en groentegewassen. Wil je aan de slag met een proefveld en zien wat de tussentijdse resultaten daarvan zijn? Dan kun je jouw perceel aanmelden als experiment en kun je twee metingen op één perceel laten uitvoeren.
Je kunt het bijmestmonster eenvoudig aanvragen via bovenstaand formulier. Vul hier je bedrijfsgegevens in, volg de stappen en maak gratis gebruik van dit aanbod!
Het beste moment voor een meting is afhankelijk van je gewas en de bodemomstandigheden. Over het algemeen wordt een meting uitgevoerd in het groeiseizoen, ongeveer een week voor een geplande bemesting. Daarmee krijg je een goed beeld van de beschikbare nutriënten in de bodem.
Voor het bijmestmonster wordt een meting in de bodem en in het gewas gedaan. Daaruit komt een advies op basis van de direct opneembare nutriënten voor de plant. Met de gewasanalyse wordt berekend hoeveel stikstof er al door de plant is opgenomen. Met deze informatie komt de bodemadviseur tot een passend advies.
Er worden vrijblijvend groepsbijeenkomsten georganiseerd voor agrariërs die aardappelen telen in Friesland, Groningen/Drenthe, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg en meedoen met een experiment. Dit is onderdeel van de Aardappelpilot. Agrariërs ontvangen hiervoor automatisch een uitnodiging.
Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie over de bijmestmonster? Je kunt contact opnemen met projectleider Dirk Johan Feenstra via info@daw-bodem.nl.