Landelijke bodemteamdag - bodemadviseurs

Landelijke Bodemteamdag 2025

📅 Datum: donderdag 26 juni 2025

⏰ Tijd: 09.15 – 16.00 uur

📍 Locatie: De Bronckhorst Hoeve, Bronkhorsterweg 1, 6971 JJ Brummen

 

Op donderdag 26 juni 2025 vindt de vierde editie plaats van de Landelijke Bodemteamdag in Brummen. Op de Landelijke Bodemteamdag gaan we in op ontwikkelingen en uitdagingen in de praktijk op het gebied van klimaatadaptatie en bodembeheer. De Landelijke Bodemteamdag is exclusief voor bodemadviseurs en bodemteambegeleiders die deelnemen aan een Regionaal Bodemteam.

Programma

09.15 uur  |  Inloop met koffie en thee
09.30 uur  |  Opening en toelichting programma
– Dirk Johan Feenstra
09.45 uur  |  Terugblik op resultaten DAW – Meri Loeffen
10.00 uur  |  De invloed van bodembeheer op klimaatadaptatie met Emma Knol, Marcel Betten en Robert Graveland
12.00 uur  |  Lunch
13.15 uur  |  Workshop Ronde 1
(voorkeur doorgeven bij aanmelding)
14.45 uur  |  Workshop Ronde 2 (voorkeur doorgeven bij aanmelding)
15.45 uur  |  Afsluiting met een hapje en een drankje
groep mensen in zaal klapt

Ochtendprogramma: een primeur en boeiende inzichten

We starten de ochtend met een bijzondere primeur: Dirk Johan Feenstra, landelijk projectleider van de Regionale Bodemteams, en Tess van de Voorde, onderzoeker bij WUR, lanceren samen het gloednieuwe Handboek Grondbewerking én het Handboek Bodembiologie en ziektewering. DAW Programmamanager Meri Loeffen blikt terug op de resultaten van het DAW en de opgaven op het gebied van bodem en water.

Wat is de invloed van goed bodembeheer bij klimaatadaptatie? Wat is de rol van de loonwerker in deze transitie? En welke klimaatrobuuste gewassen zijn bestand tegen extremere weersomstandigheden? Laat je inspireren door de inzichten van Emma Knol (WUR), Marcel Betten (Loonbedrijf De Samenwerking) en Robert Graveland (HZPC) tijdens hun presentaties.

Middagworkshops: van advies naar actie met goed bodembeheer

De Landelijke Bodemteamdag staat in het teken van kennis delen, ervaringen uitwisselen en netwerken. Diverse experts geven workshops over verzilting, droogtetolerante gewassen, drainage, weersinvloeden en bodemstructuur, bemesting en je kunt het veld in. Hieronder zie je welke workshops er zijn. In het aanmeldformulier kun je je voorkeur voor een aantal workshops aangeven. We doen ons best om zoveel mogelijk rekening te houden met de door jou aangegeven voorkeuren.

Kun je je bodem weerbaar maken tegen verzilting van onderaf (zilte kweldruk) en van bovenaf (via beregening)? En waar moet je voor kiezen: beregenen met iets zouter water of de droogte voor lief nemen? Arjen Vos vertelt het tijdens deze workshop
Arthur Wolleswinkel vertelt in zijn workshop over het belang van goed bodembeheer, selectie en management van de juiste grassen en klavers en de rol van kruidenrijk grasland bij de kwaliteit van de bodem en de waterbeschikbaarheid.
Een goed functionerend drainagesysteem is onmisbaar voor het afvoeren én infiltreren van water – zeker met de toenemende weersextremen. De juiste materiaalkeuze en goed onderhoud maken het verschil. Tijdens deze sessie met Klaas Kooistra hoor je waar je op moet letten en hoe agrarische ondernemers hun drainage optimaal kunnen benutten. 
In deze workshop duikt Karin Pepers in de praktijk. Welk effect hebben extremere weersomstandigheden op bodemverdichting? Wat zie je daarvan in de praktijk? Aan de hand van praktijkvoorbeelden bespreken we hoe je hier als adviseur mee om kunt gaan.   
Het halen van de waterkwaliteitsnormen is nog steeds een opgave en wet- en regelgeving de beperkt de bemestingsruimte steeds verder. Het is daarom belangrijk om heel precies te bemesten. David de Wit vertelt hoe je met goed bemesten bijdraagt aan een gezonde bodem in een veranderend klimaat.
Bodemkundig adviseur Coen ter Berg neemt je mee het veld in. Daar zal hij je alles vertellen over de invloeden van het klimaat op de bodem en geeft hij praktische handvatten om een weerbare bodem te realiseren. Tijdens deze workshop is er volop gelegenheid om je eigen ideeën en ervaringen te delen. Wil je deze workshop volgen? Neem dan je laarzen mee!